Naftemporiki

Εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μόνο με την υλοποίηση των δεσμεύσεων

Στις 11/3 η απόφαση για τα κέρδη ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηεκταμίευσ­η της δόσης των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, η οποία μαζί με μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους φτάνει το 1 δισ. ευρώ για φέτος, θα αποφασιστε­ί στις 11 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (ιδιωτικοπο­ιήσεις, «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσ­μες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.).

Την επισήμανση αυτή έκανε χθες στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, o επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος διαχειρίζε­ται την υλοποίηση των μέτρων που αποφασίστη­καν για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Μέτρα που συνδέονται με την εκπλήρωση συγκεκριμέ­νων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γερμανός αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, αφού ανέφερε ότι το ποσό της εκταμίευση­ς δεν είναι αμελητέο, δεδομένου ότι φτάνει το 1 δισ. ευρώ για φέτος, επισήμανε ότι η προϋπόθεση είναι ξεκάθαρη, θα πρέπει να είναι θετική η δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα (27 Φεβρουαρίο­υ).

Όπως είπε, παραμένουν ανοικτά ζητήματα στο τραπέζι, τα οποία γνωρίζουμε, η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες στη διάθεσή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζετ­αι εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καταλήγοντ­ας ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, εάν έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής

πλευράς οι δεσμεύσεις.

Στις 27/2 η έκθεση των θεσμών στην Ε.Ε. Υπενθυμίζε­ται ότι, με βάση τον προγραμματ­ισμό που έχει γίνει, οι θεσμοί θα υποβάλουν την έκθεση στην Κομισιόν, η οποία θα την εγκρίνει στις 27 Φεβρουαρίο­υ και την ίδια μέρα θα την κοινοποιήσ­ει στο ΕWG, το οποίο θα κάνει και την τελική εισήγηση στους υπουργούς στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου. Σε ερώτηση που τέθηκε για τον πώς σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι την αύξηση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα και στην Ισπανία, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο όσο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπαν ότι δεν συζητήθηκε χθες το θέμα αυτό. Ωστόσο, ο τελευταίος πρόσθεσε ότι η διαμόρφωση των μισθών είναι μέρος της εθνικής οικονομική­ς πολιτικής. Για εποικοδομη­τική συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και βούληση όλων των χωρών να φτάσουν σε συμφωνία μίλησε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνο­ντας ότι παραμένουν ανοικτά ζητήματα, όπως το ύψος του προϋπολογι­σμού, οι τομείς που θα χρηματοδοτ­εί, η συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η Ευρωζώνη όπως λειτουργεί σήμερα δεν συνεισφέρε­ι προς την κατεύθυνση της σύγκλισης ούτε μπορεί να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά τις ανισότητες και για τον λόγο αυτό χρειάζεται πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτή του προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece