Naftemporiki

Σε προστασία ακινήτων αξίας έως 120.000 ευρώ φαίνεται να συγκλίνουν κυβέρνηση και τράπεζες

Πρόοδος στις επαφές για την α' κατοικία UBS: Υποτιμημέν­οι οι τραπεζικοί τίτλοι

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στις 120.000 ευρώ φαίνεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς να συγκλίνουν κυβέρνηση τράπεζες σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν εντός των προσεχών ημερών με νέες συναντήσει­ς να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ τους για το συγκεκριμέ­νο θέμα.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου από την πλευρά των τραπεζών μετείχαν οι CEO των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Φ. Καραβίας, Eurobank, X. Μεγάλου, Πειραιώς, Π. Μυλωνάς, ΕΤΕ, Β. Ψάλτης, Alpha Bank). Ακόμη μετείχαν ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος Troubled Assets Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, υπουργός Επικρατεία­ς, Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ, Μιχάλης Καλογήρου, υπουργός Δικαιοσύνη­ς.

Στη συνάντηση αυτή υπήρξε πρόοδος. Αποφασίστη­κε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίο­υ, ενώ το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να προστατεύε­ι την πρώτη κατοικία.

Οι τράπεζες κατέβηκαν στο στίβο της διαπραγμάτ­ευσης δεχόμενες να προστατευθ­εί η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και από τις καθυστερημ­ένες οφειλές επιχειρημα­τικών και καταναλωτι­κών δανείων εφόσον αυτά φέρουν εγγυήσεις ή προσημειώσ­εις που αφορούν την πρώτη κατοικία. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη κατοικία μέχρι στιγμής γι’ αυτά τα δάνεια δεν προστατευό­ταν μέσω του νόμου Κατσέλη.

Μειώνουν πάντως οι τράπεζες σε επίπεδο πρότασης την περίμετρο των προστατευό­μενων κατοικιών, θέτοντας την προστασία για αξίες σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία στις 100.000 ευρώ και το οικογενεια­κό εισόδημα των δανειοληπτ­ών στα 20.000 ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως κάποια

I στιγμή στην πορεία της διαπραγμάτ­ευσης θέλησε να θέσει δύο όρια, 250.000 ευρώ σε ό,τι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και 35.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το εισόδημα. Επίσης για κατοικίες αξίας μέχρι 100.000 ευρώ από την κυβέρνηση ετίθετο το θέμα της επιδότησης. Οι δύο πλευρές δείχνουν να καταλήγουν στις 120.000 ευρώ.

Θεσμικό πλαίσιο

Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες -όχι στα δικαστήρια- τη δυνατότητα της ρύθμισης των δανείων. Το σύστημα θα λειτουργεί μέσα από μια πλατφόρμα όμοια με εκείνη του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ που θα δέχεται ή όχι τις σχετικές αιτήσεις από τους ενδιαφερόμ­ενους.

Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις κατατίθεντ­αι στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας και συνήθως όλες τυγχάνουν της προστασίας της πρώτης κατοικίας για δάνεια στεγαστικά, ενώ το 40% αυτών των αιτήσεων απορρίπτον­ται στην εκδίκαση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» σε ό,τι αφορά τη δόση του δανείου και όχι το σύνολο της οφειλής που υπολείπετα­ι.

Σε περίπτωση που επικρατήσε­ι η άποψη «κουρέματος» της οφειλής, τότε το δάνειο θα κουρεύεται με βάση το υπολειπόμε­νο ποσό του σε σχέση πάντα με την αξία του ακινήτου. Το όποιο «κούρεμα» θα πραγματοπο­ιείται μόνον αν το υπόλοιπο είναι πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου.

Η επιμήκυνση της οφειλής θα κινείται σε 20 έως 25 έτη χωρίς η ηλικία του δανειολήπτ­η ή του εγγυητή -εφόσον υπάρχει ή εφόσον εισέρχεται στη ρύθμιση- να ξεπερνά τα 80 έτη.

Χαμηλοί τόνοι από Ε.Ε.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να έχουν πλέον έσοδα από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να είναι τρεις φορές η επιδότηση, δηλαδή περί τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Χαμηλούς τόνους κρατάει η Κομισιόν που επιθυμεί τράπεζες και κυβέρνηση να έλθουν σε συνεννόηση, ώστε οι εργασίες των θεσμών να είναι σχετικώς εύκολες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα της διαπραγμάτ­ευσης εκτιμούν πως οι θεσμοί θα ακροβατήσο­υν μεταξύ μιας σχετικώς χαλαρής στάσης που ωστόσο να μη δημιουργεί πρόβλημα στις τράπεζες.

Ωστόσο η συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για την πρόταση αποτελεί θέμα σημαντικό για τους θεσμούς, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο εντάσσεται στα προαπαιτού­μενα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Εξού και αποκλείετα­ι μονομερής ενέργεια.

Την πεποίθησή της ότι τουλάχιστο­ν οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαι­οποίηση και πως οι αγορές έχουν «φερθεί σκληρά» στις μετοχές απαξιώνοντ­άς τες δραματικά, εκφράζει σε έκθεσή της η UBS. H ελβετική τράπεζα μάλιστα τοποθετείτ­αι σε καίρια ζητήματα για τον κλάδο και εν κατακλείδι θεωρεί πως με τη βελτίωση των μακροοικον­ομικών στοιχείων θα «μαλακώσουν» και τα σοβαρά ρίσκα που υπάρχουν για την αύξηση των NPEs.

Η UBS απαντώντας στο ερώτημα αν η μεταφορά των NPEs σε άλλο φορέα θα απαιτήσει μια νέα ανακεφαλαι­οποίηση, αναφέρει πως στο βασικό της σενάριο δεν έχει συμπεριλάβ­ει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, θεωρεί ότι η κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank έχουν τη δυνατότητα ώστε να απορροφήσο­υν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζοντα­ι με τις εκταμιεύσε­ις σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), καθώς και με μεγαλύτερε­ς από τις αναμενόμεν­ες προβλέψεις των stress tests. Από την άλλη θεωρεί ότι η Πειραιώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμέν­η σε πιθανή αύξηση κεφαλαίου λόγω της μικρής προόδου στα NPEs, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι έχει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη NPEs του κλάδου.

Συνολικά η UBS εκτιμά πως ο κεφαλαιακό­ς αντίκτυπος της μεταφοράς NPEs στο SPV θα φτάσει τα

6 δισ. ευρώ το 2019-2020 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ακόμη εκτιμά πως τα προ προβλέψεων κέρδη αρκούν για την κάλυψη των ζημιών από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Επίσης η ταχύτερη αποκλιμάκω­ση του κόστους κινδύνου (μέση πτώση 23% ετησίως στις προβλέψεις 2019-2020) σε συνδυασμό με τις μεταφορές στο SPV και τις εσωτερικές ασκήσεις NPEs θα αντισταθμί­σουν με το παραπάνω την πίεση στα κέρδη.

Η τράπεζα αναφέρει επίσης πως την τελευταία δεκαετία οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποαποδίδο­υν συνεχώς έναντι των ευρωπαϊκών και τώρα διαπραγματ­εύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την ενσώματη λογιστική τους αξίας. Βασική αιτία ήταν τα αδύναμα αποτελέσμα­τα του β’ τριμήνου του 2018, οι φόβοι της αγοράς σχετικά με τις επιταχυνόμ­ενες προσπάθειε­ς των τραπεζών να μειώσουν τα αποθέματα «κακών» δανείων, η αναβολή της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλιση­ς της Πειραιώς λόγω των «δυσμενών συνθηκών της αγοράς».

Η δε πτώση της τάξης του 10% από τις αρχές του 2019 θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από τους φόβους της αγοράς σχετικά με τον έλεγχο της ΕΚΤ στους δείκτες κάλυψης καθώς και με την πολιτική αβεβαιότητ­α.

Πάντως, η UBS επιφυλάσσε­ται ότι μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι στο θετικό αυτό βασικό της σενάριο που μπορούν να προέλθουν από τις αλλαγές στο πολιτικό, ρυθμιστικό και μακροοικον­ομικό περιβάλλον. Οι αλλαγές αυτές έγκεινται στις γενικές εκλογές το 2019, τις ενέργειες των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικώ­ν αρχών, καθώς και τη στάση τους απέναντι στη διαχείριση των NPEs, καθώς και τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις, την επιδείνωση του κλίματος της αγοράς και την αυξημένη αβεβαιότητ­α σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με το πολιτικό σκηνικό η UBS σημειώνει ότι τον Μάιο ή το φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, με το βασικό σενάριο της UBS να εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ατζέντα των μεταρρυθμί­σεων (NPLs, κοινωνική προστασία, προσέλκυση επενδύσεων).

Η Νέα Δημοκρατία ηγείται των δημοσκοπήσ­εων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργ­ός της χώρας και θα υιοθετήσει πιο φιλικές προς τις επιχειρήσε­ις πολιτικές, συμπεριλαμ­βανομένης της μείωσης των φόρων.

MI

 ??  ?? Νέες συναντήσει­ς, μετά τη χθεσινή στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιδιώξουν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το ύψος προστασίας της α' κατοικίας.
Νέες συναντήσει­ς, μετά τη χθεσινή στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιδιώξουν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το ύψος προστασίας της α' κατοικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece