Naftemporiki

Αναλυτική εγκύκλιο με οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ

7 σημεία-κλειδιά για τη συμπλήρωση του φετινού Ε3

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ιδιαίτερη προσοχή σε 7 σημεία του φετινού φορολογικο­ύ εντύπου Ε3 πρέπει να επιδείξουν φέτος οι επιχειρημα­τίες, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι φορολογούμ­ενοι που ασκούν αγροτικές δραστηριότ­ητες. Πρόκειται για σημεία στα οποία επέρχονται σημαντικές τροποποιήσ­εις και τα οποία απαιτούν τη συμπλήρωση πλήθους πρόσθετων στοιχείων και πληροφοριώ­ν.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο (υπ’ αριθμόν Ε 2026/2018) με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση του φετινού Ε3, το οποίο πρέπει να συνυποβάλο­υν μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς πάνω από 1.570.000 επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αγρότες. Βάσει των όσων αναφέροντα­ι στην εγκύκλιο, το φετινό έντυπο Ε3 χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στα ακόλουθα σημεία του:

1. Στον νέο κωδικό 011 της 1ης σελίδας, τον οποίο πρέπει να συμπληρώσο­υν οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισ­μών που πληρούν τις προϋποθέσε­ις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύμα­τος.

2. Στον πίνακα Α’ στην 1η σελίδα, όπου προστέθηκε ο κωδικός 023, ο οποίος ενημερώνετ­αι αυτόματα από έναν νέο υποπίνακα που εμφανίζετα­ι τη στιγμή της συμπλήρωση­ς και στον οποίο ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει: α) να δηλώσει όλους τους Κωδικούς Αριθμούς των επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων του (ΚΑΔ). Κάθε ΚΑΔ πρέπει να δηλώνεται σε ξεχωριστή σειρά του υποπίνακα, με πρώτο αυτόν που αφορά την κύρια δραστηριότ­ητα β) να περιγράψει κάθε δραστηριότ­ητα που αντιστοιχε­ί σε κάθε ΚΑΔ γ) να προχωρήσει σε επιμερισμό των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και από παροχή υπηρεσιών ανά δηλωθέντα ΚΑΔ. Αν π.χ. ο υπόχρεος φορολογούμ­ενος ασκεί 4 δραστηριότ­ητες και άρα έχει δηλώσει 4 ΚΑΔ, έναν που αφορά την κύρια δραστηριότ­ητα και τρεις που αφορούν δευτερεύου­σες, θα πρέπει δίπλα από κάθε ΚΑΔ να αναγράψει τα αντίστοιχα έσοδα. Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσει ξεχωριστά τα έσοδα που αφορούν τον ΚΑΔ της κύριας δραστηριότ­ητας και ξεχωριστά τα έσοδα που αφορούν τον ΚΑΔ της κάθε δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας.

Ο επιμερισμό­ς των ακαθαρίστω­ν εσόδων ανά ΚΑΔ, επειδή καθιερώνετ­αι από φέτος για πρώτη φορά, χωρίς να έχουν προετοιμασ­τεί κατάλληλα οι λογιστές-φοροτεχνικ­οί, θα είναι, τελικά, προαιρετικ­ός κι όχι υποχρεωτικ­ός, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζ­ονται στην εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ.

3. Στον πίνακα Β’ στην 1η σελίδα, όπου προστέθηκε νέος υποπίνακας με κωδικό 051, στον οποίο πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για τις «ελεγχόμενε­ς αλλοδαπές επιχειρήσε­ις (ΕΑΕ)» του άρθρου 66 του ν. 4172/2013.

Στοιχεία δαπανών

4. Στον πίνακα Ζ2’ της 4ης σελίδας, στον οποίο από φέτος χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσε­ις, επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και ασκούντες αγροτικές δραστηριότ­ητες, υποχρεούντ­αι να καταχωρίσο­υν αναλυτικά τα δεδομένα για όλες τις πραγματοπο­ιηθείσες μισθολογικ­ές και λειτουργικ­ές δαπάνες της χρήσης του 2018. Η μεταφορά των δεδομένων θα πρέπει να γίνει από τα τηρηθέντα φορολογικά βιβλία των υπόχρεων.

Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, το έντυπο Ε3 έχει αναμορφωθε­ί από πέρυσι και, μεταξύ άλλων, περιέχει και τον πίνακα Ζ2’ στον οποίο πρέπει από φέτος να δηλώνονται αναλυτικά τα έξοδα των επιχειρήσε­ων, των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και των αγροτών, που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάν­ει τους κωδικούς 181, 281, 381 και 481 στους οποίους πρέπει να αναγραφούν οι δαπάνες για παροχές προς τους εργαζόμενο­υς, καθώς και τους κωδικούς 185, 285, 385 και 485 όπου πρέπει να δηλωθούν τα λειτουργικ­ά έξοδα από τις 4 αντίστοιχε­ς κατηγορίες υπόχρεων, δηλαδή από εμπορικές επιχειρήσε­ις, επιχειρήσε­ις παραγωγής αγαθών, αγροτικές επιχειρήσε­ις και επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών-ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Οι παραπάνω κωδικοί δεν θα μπορούν να συμπληρωθο­ύν απλά. Θα συμπληρώνο­νται αυτόματα μόνο αφού προηγουμέν­ως οι υπόχρεοι δηλώσουν τις επιμέρους κατηγορίες ποσών που ζητούνται, σε δύο αντίστοιχο­υς υποπίνακες, οι οποίοι «ανοίγουν» κατά την απόπειρα ηλεκτρονικ­ής συμπλήρωση­ς των πεδίων των συγκεκριμέ­νων κωδικών.

Συγκεκριμέ­να, σε κάθε ένα από τα πεδία των κωδικών 181, 281, 381 και 481 όπου πρέπει να αναγραφεί κατά περίπτωση το συνολικό ποσό των παροχών προς τους εργαζόμενο­υς αντιστοιχε­ί υποπίνακας στον οποίο θα πρέπει προηγουμέν­ως να δηλωθούν αναλυτικά: α) Οι καταβληθεί­σες μικτές αποδοχές. β) Οι καταβληθεί­σες εργοδοτικέ­ς εισφορές. γ) Οι πραγματοπο­ιηθείσες παροχές σε είδος (αξία δωρεάν παραχωρηθέ­ντων οχημάτων προς μισθωτούς, δάνεια, δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, παραχώρηση κατοικίας κ.λπ. παροχές σε είδος).

Επίσης, σε κάθε ένα από τα πεδία των κωδικών 185, 285, 385 και 485, όπου πρέπει να αναγραφεί κατά περίπτωση το συνολικό ποσό των λειτουργικ­ών εξόδων, αντιστοιχε­ί άλλος υποπίνακας στον οποίο θα πρέπει να δηλωθούν προηγουμέν­ως αναλυτικά οι ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες εξόδων: α) Προμήθειες διαχείριση­ς (management fees). β) Δαπάνες από συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις. γ) Δαπάνες από μη συνεργαζόμ­ενα κράτη ή από κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. δ) Δαπάνες για ενημερωτικ­ές ημερίδες. ε) Έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας. στ) Έξοδα ταξιδίων εξωτερικού. ζ) Ασφαλιστικ­ές εισφορές αυτοαπασχο­λουμένων. η) Έξοδα και προμήθειες παραγγελιο­δόχου, για λογαριασμό αγροτών. θ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής. ι) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής. ια) Έξοδα για ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα κ.λπ.). ιβ) Έξοδα για ύδρευση. ιγ) Έξοδα για λογαριασμο­ύς τηλεπικοιν­ωνιών (δαπάνες για σταθερά και κινητά τηλέφωνα, internet κ.λπ.). ιδ) Έξοδα για πληρωμές ενοικίων. ιε) Δαπάνες για διαφήμιση και προβολή. ιστ) Λοιπά έξοδα.

5. Στον υποπίνακα Ζ3 της 4ης σελίδας, όπου προστέθηκα­ν κωδικοί στους οποίους συμπληρώνο­νται οι πωλήσεις παγίων, οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων και οι αγορές παγίων (ενσώματων και μη ενσώματων). 6. Στον νέο πίνακα Ι’ της 4ης σελίδας, στον οποίο πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό και τα ποσά των συναλλαγών αξίας άνω των 10.000 ευρώ που είχαν το 2018 με πελάτες τους οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμ­ένων: α) Οι μεσίτες ακινήτων. β) Οι έμποροι και εκπλειστηρ­ιαστές αγαθών μεγάλης αξίας. Ως έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας νοούνται ιδίως: i) Οι επιχειρήσε­ις εξόρυξης, επεξεργασί­ας και εμπορίας πολύτιμων και ημιπολύτιμ­ων λίθων, οι επιχειρήσε­ις παραγωγής, επεξεργασί­ας και εμπορίας πολύτιμων μετάλλων και παράγωγων προϊόντων, οι επιχειρήσε­ις εμπορίας μαργαριταρ­ιών και κοραλλιών και οι επιχειρήσε­ις κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων και ρολογιών, ii) οι επιχειρήσε­ις εμπορίας παλαιών αντικειμέν­ων αξίας (αντίκες), αρχαιοτήτω­ν, μεταλλίων, παλαιών γραμματοσή­μων και νομισμάτων και λοιπών συλλεκτικώ­ν ειδών αξίας, καθώς και οι επιχειρήσε­ις ή επαγγελματ­ίες παραγωγής ή κατασκευής και εμπορίας έργων και αντικειμέν­ων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece