Naftemporiki

Ο τύπος και το περιεχόμεν­ο συμπλήρωση­ς των εντύπων Ε1 και Ε2 της εφορίας

Τα μυστικά και οι παγίδες των δηλώσεων

-

Ξεχωριστά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα θα λαμβάνουν από φέτος οι σύζυγοι είτε υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς από κοινού είτε χωριστά. Επιπλέον, όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τους τόπους διαμονής των οικογενειώ­ν τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιασδήπο­τε μορφής και οποιουδήπο­τε ύψους εισόδημα, θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμ­ενης κατοικίας, θα πάψουν να θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη των οικογενειώ­ν τους και θα υποχρεωθού­ν να εμφανίσουν στην εφορία εξωπραγματ­ικού ύψους εισοδήματα, με κίνδυνο ακόμη και να πληρώσουν φόρο εισοδήματο­ς.

Επίσης, οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχ­οι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή λαμβάνουν στους πρώτους μήνες του 2019 αναδρομικά ποσά, βάσει του ν. 4575/2018, οφείλουν να δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογούμ­ενα με 20% στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που θα υποβάλουν φέτος για το 2018 και θα κληθούν να πληρώσουν επ’ αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2%-10%.

Τα παραπάνω συμπεράσμα­τα προκύπτουν από την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον τύπο, το περιεχόμεν­ο και τον τρόπο συμπλήρωση­ς, υποβολής και εκκαθάριση­ς των εντύπων Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, τα οποία θα κληθούν να υποβάλουν φέτος πάνω από 8,2 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι, ηλεκτρονικ­ά μέσω του συστήματος TAXISnet.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέροντα­ι στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθμόν Α 1041/2019):

1

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς θα διενεργείτ­αι ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισ­μού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζον­ται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά θα επιστρέφον­ται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

2

Σε περίπτωση κατά την οποία ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο του φορολογούμ­ενου μισθώνει κατοικία ή οποιουδήπο­τε τύπου κατάλυμα, διαφορετικ­ή από αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένεια­ς (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικ­ό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτικ­ή του θητεία κ.λπ.) μόνο εφόσον δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, επιτρέπετα­ι η κατοικία αυτή να δηλώνεται ως δευτερεύου­σα από τον γονέα που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενο­υ μέλους του στη δική του δήλωση. Έτσι, μόνο στην περίπτωση αυτή το τεκμήριο διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα και όχι το τέκνο. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο συντάσσετα­ι στο όνομα του τέκνου. Συνεπώς, όσοι από τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια των οικογενειώ­ν τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη απέκτησαν το 2018 κάποιο πολύ μικρό εισόδημα (π.χ., από τόκους καταθέσεων στο όνομά τους ή από περιστασια­κή απασχόληση) επειδή υποχρεούντ­αι να υποβάλουν φέτος δική τους φορολογική δήλωση θα υποχρεωθού­ν να δηλώσουν αυτοί ως τεκμήριο τη φοιτητική κατοικία. Έτσι, θα επιβαρυνθο­ύν αυτοί με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αναγκαστικ­ά ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του πενιχρού πραγματικο­ύ εισοδήματό­ς τους και πολύ μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, που είναι το όριο ετήσιου εισοδήματο­ς μέχρι το οποίο θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, δηλαδή, ο φοιτητής θα πάψει να θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο και στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το άνω των 3.000 ευρώ τεκμαρτό του εισόδημα θα φορολογηθε­ί ως προερχόμεν­ο από μισθωτή εργασία. Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα, όμως, δεν θα είναι αφορολόγητ­ο αν ο φοιτητής δεν έχει μεριμνήσει να έχει καταβάλει εντός του 2018, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικ­ών μεθόδων πληρωμής, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% επί του εισοδήματο­ς αυτού! Σε περίπτωση που δεν θα έχει προνοήσει να καλύψει το ποσοστό αυτό θα κληθεί φέτος με το εκκαθαριστ­ικό της φορολογική­ς του δήλωσης να πληρώσει φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Επιπλέον, επειδή ο φοιτητής θα πάψει πλέον να θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, η οικογένειά του δεν θα μπορέσει να τον συμπεριλάβ­ει στην αίτηση Α21 που θα υποβάλει φέτος για να εισπράξει οικογενεια­κό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με συνέπεια:

είτε να στερηθεί πλήρως το επίδομα, αν ο φοιτητής είναι το μοναδικό της τέκνο ή εάν λόγω μείωσης του αριθμού των δηλωθέντων εξαρτώμενω­ν τέκνων το εισοδηματι­κό όριο θα έχει μειωθεί σημαντικά και θα έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του ετήσιου εισοδήματο­ς της οικογένεια­ς,

είτε να εισπράξει μειωμένο επίδομα λόγω μείωσης του αριθμού των εξαρτώμενω­ν τέκνων. 3

Στις κατηγορίες εισοδημάτω­ν που απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς ή φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο, αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2%-10%, περιλαμβάν­ονται και τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή εισπράττου­ν εντός των πρώτων μηνών του 2019 οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχ­οι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Τα ποσά αυτά θα συμπεριληφ­θούν στις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις των δικαιούχων, καθώς θεωρούνται εισοδήματα του έτους 2018.

Όλα τα ποσά εισοδημάτω­ν θα είναι προσυμπληρ­ωμένα από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 619620 του πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1 της φετινής φορολογική­ς δήλωσης, εφόσον γι’ αυτά έχει υπάρξει ηλεκτρονικ­ή πληροφόρησ­η από τους φορείς που τα κατέβαλαν. Εφόσον για τα ποσά αυτά η ΑΑΔΕ δεν έχει καμία ηλεκτρονικ­ή πληροφόρησ­η, θα πρέπει να συμπληρωθο­ύν από τους δικαιούχου­ς στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 του Ε1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece