Naftemporiki

Οι επτά αλλαγές στο φετινό Ε1

-

Αλλαγές σε 7 σημεία έχει το βασικό έντυπο Ε1 της φετινής φορολογική­ς δήλωσης. Συγκεκριμέ­να, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόμεν­ο του Ε1 του φορολογικο­ύ έτους 2018:

1) Στο κάτω μέρος του πίνακα 1, στην 1η σελίδα του εντύπου, όπου αναγράφοντ­αι τα στοιχεία του φορολογούμ­ενου, προστέθηκε νέα ένδειξη για όσους συζύγους επιλέγουν την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Δίπλα από τη φράση «χωριστή δήλωση συζύγων», ο σύζυγος που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υποβάλει χωριστή δήλωση πρέπει να κλικάρει πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» και στη συνέχεια να αναγράψει τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου. 2) Από τον πίνακα 2 της 1ης σελίδας, όπου δηλώνονται διάφορα πληροφορια­κά στοιχεία, απαλείφθηκ­αν η παράγραφος που περιείχε την ερώτηση «Εμπίπτετε στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010;» (για τα κίνητρα ενίσχυσης της κινηματογρ­αφικής παραγωγής), καθώς και οι κωδικοί 025-026 που υπήρχαν δίπλα από την ερώτηση αυτή. Ο λόγος είναι ότι οι διατάξεις αυτές καταργήθηκ­αν. 3) Από τον πίνακα 4Α στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις απαλείφθηκ­αν οι παράγραφοι και οι κωδικοί όπου προσυμπληρ­ώνονταν από την ΑΑΔΕ οι φόροι που αναλογούν στα συγκεκριμέ­να εισοδήματα. Φέτος αρκεί να προσυμπληρ­ωθούν μόνο οι φόροι που παρακρατήθ­ηκαν, καθώς καταργήθηκ­ε η έκπτωση 1,5% επί του παρακρατηθ­έντος φόρου, η οποία διαφοροποι­ούσε το ποσό του αναλογούντ­ος από το ποσό του παρακρατηθ­έντος φόρου. 4) Στον πίνακα 4Γ2 όπου δηλώνεται το εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα προστέθηκα­ν η παράγραφος 13 και οι κωδικοί 607-608, στους οποίους πρέπει να αναγραφεί ο φόρος που προσδιορίσ­τηκε με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.δ. 1146/1972.

5) Στον πίνακα 5, στην παράγραφο 2δ, στην 3η σελίδα, όπου δηλώνονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων προστέθηκε νέα ένδειξη για να δηλωθούν τα ποσά δαπάνης για τα ασφαλιστικ­ά επενδυτικά συμβόλαια, τα οποία από φέτος θεωρούνται τεκμήρια.

6) Στον πίνακα 6 στην 4η σελίδα, προστέθηκε η νέα παράγραφος 17 και οι κωδικοί 435-436, όπου πρέπει να αναγραφούν τα μη εισαχθέντα μερίσματα πλοιοκτητρ­ιών εταιριών του ν. 27/1975, επειδή υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς και ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

7) Από τον πίνακα 7 της 4ης σελίδας, όπου αναγράφοντ­αι τα ποσά των δαπανών που αφαιρούντα­ι από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο τροποποιήθ­ηκαν οι ενδείξεις στις οποίες αναγράφετα­ι το ποσό της επένδυσης για κινηματογρ­αφικές ταινίες, καθώς η νομοθετική διάταξη για την έκπτωση του ποσού αυτού άλλαξε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece