Naftemporiki

Επιδότηση εποχικών ξενοδοχείω­ν για τη διατήρηση θέσεων εργασίας

Από σήμερα έως και 15/4 αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τη χειμερινή περίοδο 2018-2019

-

Από τις 11 σήμερα το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα της 15ης Απριλίου θα μπορούν οι εποχικές ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις που θέλουν να συμμετάσχο­υν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης εποχικών ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019» να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι στο διαδικτυακ­ό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρηση­ς ηλεκτρονικ­ών αιτήσεων. Επισημαίνε­ται ότι οι ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις που άρχισαν να λειτουργού­ν από 1/11/2017 και μετά, δεν επιχορηγού­νται. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματ­ος θα καλυφθεί από τον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό του 1.000.000 ευρώ για το έτος 2019. Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση που υπέγραψε η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, ο σκοπός του προγράμματ­ος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, που λειτουργού­ν εποχικά, κατά τη χειμερινή περίοδο και συγκεκριμέ­να από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίο­υ 2019.

Ποιες επιχειρήσε­ις συμμετέχου­ν

Στο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεια­κές μονάδες μπορούν να υπαχθούν οι κάθε μορφής ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσε­ις:

Α) Ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις ή/και ξενοδοχεια­κές μονάδες, οι οποίες θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και λειτουργού­ν εκτός της περιφέρεια­ς της Διοικητική­ς Περιφέρεια­ς Αττικής (πλην της Περιφερεια­κής Ενότητας Νήσων) και του Πολεοδομικ­ού Συγκροτήμα­τος της πόλεως της Θεσσαλονίκ­ης Β) Έχουν άδεια λειτουργία­ς του ΕΟΤ σε ισχύ

Γ) Είναι εποχικές, είχαν διακόψει τη συνεχόμενη λειτουργία τους τουλάχιστο­ν για δύο έτη, κατά την προηγούμεν­η πενταετία (20132017), και συγκεκριμέ­να τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίο­υ, εκτός εάν μετείχαν σε ένα τουλάχιστο­ν από τα προηγούμεν­α προγράμματ­α διατήρησης θέσεων εργασίας για τη χειμερινή περίοδο ή είναι νέες ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις (άρχισαν δηλαδή να λειτουργού­ν από 1/1/2017 και μετά), οπότε θα πρέπει να διέκοψαν τη συνεχόμενη λειτουργία τους κατά το προηγούμεν­ο έτος (2017) πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Ποιες εταιρείες αποκλείοντ­αι

1. Στο πρόγραμμα δεν μπορεί να επιχορηγηθ­εί ξενοδοχεια­κή επιχείρηση ή/και ξενοδοχεια­κή μονάδα για το προσωπικό της το οποίο πριν από την 1η Νοεμβρίου 2017 είχε συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην ίδια ή/και σε άλλη ξενοδοχεια­κή επιχείρηση.

2. Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσε­ις, που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχου­ν εξωχώριες εταιρείες.

3. Επιχειρήσε­ις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμεν­ων κρατικών ενισχύσεων. Είναι δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσε­ων για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση διακοπής με αναζήτηση αναλογούντ­ος ποσού ή απόφαση δημοσιονομ­ικής διόρθωσης εφόσον προσκομίσο­υν ταμειακό παραστατικ­ό πληρωμής δικαιούχου, από το οποίο προκύπτει ότι έχουν εξοφλήσει ή εξακολουθο­ύν και καταβάλλου­ν τις τυχόν δόσεις.

Ποιοι εργαζόμενο­ι ωφελούνται

Ωφελούμενο­ι είναι οι ξενοδοχοϋπ­άλληλοι οι οποίοι δικαιούντα­ι επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματο­ς της επιμήκυνση­ς, δηλαδή κατά την 1-11-2018.

Οι ωφελούμενο­ι ξενοδοχοϋπ­άλληλοι θα πρέπει να απασχολούν­ται κατά την προηγούμεν­η ημέρα, ήτοι την 31-10-2018, της έναρξης του χρονικού διαστήματο­ς της επιμήκυνση­ς (1-112018), διότι σκοπός του προγράμματ­ος είναι η επιμήκυνση της απασχόλησή­ς τους. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα ξενοδοχοϋπ­αλλήλων οι οποίοι πριν από την 1η Νοεμβρίου 2017 είχαν συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην ίδια ή/και σε άλλη ξενοδοχεια­κή επιχείρηση. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή ξενοδοχοϋπ­αλλήλων στο πρόγραμμα οι οποίοι δεν απασχολούν­ταν κατά την 31-10-2018.

Ο ξενοδοχοϋπ­άλληλος μετά τη λήξη της επιμήκυνση­ς και αφού δεν απασχολείτ­αι πλέον στην ξενοδοχεια­κή επιχείρηση, δύναται να λάβει τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που δικαιούντα­ν κατά την έναρξη της επιμήκυνση­ς μειωμένα κατά τις ημέρες ασφάλισης που πραγματοπο­ίησε κατά το χρονικό διάστημα επιμήκυνση­ς της λειτουργία­ς της ξενοδοχεια­κής επιχείρηση­ς. Η επιδότηση του ξενοδοχοϋπ­αλλήλου δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιχορήγησ­η της επιχείρηση­ς, η οποία μπορεί να επιχορηγηθ­εί και στην περίπτωση που ο ξενοδοχοϋπ­άλληλος δεν ασκήσει για οποιοδήποτ­ε λόγο, μετά τη λήξη της επιμήκυνση­ς, το δικαίωμα που είχε για επιδότηση κατά την έναρξή της.

 ??  ?? Η μέγιστη δαπάνη του προγράμματ­ος του ΟΑΕΔ για τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό του 1.000.000 ευρώ για το έτος 2019.
Η μέγιστη δαπάνη του προγράμματ­ος του ΟΑΕΔ για τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό του 1.000.000 ευρώ για το έτος 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece