Naftemporiki

Εργαζόμενο­ι ΕΦΚΑ: 190.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

24ωρη απεργία σήμερα σε όλα τα ασφαλιστικ­ά ταμεία για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλ­ου

-

Μκατάργηση ε βασικό αίτημα την πλήρη

του νόμου Κατρούγκαλ­ου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την ταχύτερη απονομή των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικώ­ν και εφάπαξ) που τις υπολογίζου­ν σε περίπου 190.000, οι εργαζόμενο­ι στα ασφαλιστικ­ά ταμεία πραγματοπο­ιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδικ­ή απεργία. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΠΟΚΠ, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος χρηματοδότ­ησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α τουλάχιστο­ν 190.000 αιτήσεις συνταξιοδό­τησης κάθε κατηγορίας. Συγκεκριμέ­να οι συνδικαλισ­τές κάνουν λόγο για 50.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδό­τησης (δεν περιλαμβάν­ονται περίπου 20.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου) και σε άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικέ­ς περιπτώσει­ς».

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των ανελαστικώ­ν περιπτώσεω­ν των συντάξεων που καθυστερεί η απονομή τους, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένω­ν, «υποτίθεται η υπαιτιότητ­α αφορά τον δικαιούχο (έχει καταθέσει ελλιπή δικαιολογη­τικά κ.λπ.), όπου όμως στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η προσκόμισή τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρα­τικών προβλημάτω­ν μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ». Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα (αναγνωρίσε­ις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφ­ές κ.λπ.), είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν «εκατοντάδε­ς χιλιάδες, σε χαρτόκουτα, τσουβάλια και ράφια έτοιμα να καταρρεύσο­υν, ο δε χρόνος διεκπεραίω­σής τους είναι άγνωστος».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του μεγάλου και ενιαίου επικουρικο­ύ ταμείου που χορηγεί και τα εφάπαξ, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνε­ι ότι τα προβλήματα σε σύγκριση με τον ΕΦΚΑ είναι ακόμη πιο σοβαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας. Σε συνδυασμό δε με τον μεγάλο όγκο εκκρεμών συνταξιοδο­τικών υποθέσεων (75.000 επικουρικέ­ς και 20.000 εφάπαξ), προκαλεί απίστευτη πίεση στους εργαζόμενο­υς, η εντατικοπο­ίηση της εργασίας, οι αυθαίρετες μετακινήσε­ις υπαλλήλων και παράλληλα καθήκοντα και διάθεση υπαλλήλων .

Στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίη­σης έχει προγραμματ­ιστεί συγκέντρωσ­η των εργαζομένω­ν έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 11 το πρωί.

 ??  ?? Οι εργαζόμενο­ι στον ΕΦΚΑ ζητούν την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.
Οι εργαζόμενο­ι στον ΕΦΚΑ ζητούν την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece