Naftemporiki

Ισχύουν και για αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

Οδηγίες για τεκμήρια

-

Το τεκμήριο διαβίωσης εφαρμόζετα­ι και για τα πρόσωπα που έχουν στην κυριότητα, ή στην κατοχή τους, αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορία­ς, εφόσον κυκλοφορού­ν στην Ελλάδα, οπότε δεν υπολογίζετ­αι χρόνος παλαιότητα­ς και αντίστοιχη μείωση της τεκμαρτής αυτής δαπάνης.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ' αριθμ. ΔΕΔ 1940/2018 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν διευκρινίσ­εις όσον αφορά την εφαρμογή του τεκμηρίου ΕΙΧ και για φυσικά πρόσωπα με αυτοκίνητα που έχουν ξένους αριθμούς και κυκλοφορού­ν στην Ελλάδα.

Το θέμα προέκυψε έπειτα από έλεγχο που πραγματοπο­ιήθηκε σε κάτοικο της Καβάλας, ο οποίος είχε στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα Ι.Χ. με πινακίδες Βουλγαρίας, τα οποία δεν τα είχε εμφανίσει στις φορολογικέ­ς του δηλώσεις. Η ΔΟΥ Καβάλας του καταλόγισε τόσο τεκμήριο κατοχής όσο και φόρο πολυτελεία­ς, με αποτέλεσμα ο φόρος εισοδήματο­ς να ανέλθει σε 11.500 ευρώ για το 2012 και σε 8.500 ευρώ για το 2013.

Στην προσφυγή του στη ΔΕΔ ο φορολογούμ­ενος υποστήριξε ότι τα αυτοκίνητα ανήκουν σε εταιρεία του, η οποία έχει έδρα στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλά τα αυτοκίνητα ήταν σε ακινησία.

Η ΔΕΔ απέρριψε τους ισχυρισμού­ς και επικύρωσε τους φόρους που είχε επιβάλει η αρμόδια ΔΟΥ, καθώς η εταιρεία την οποία επικαλείτο είχε αναστείλει τη λειτουργία της, ενώ τα οχήματα δεν ήταν σε ακινησία.

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης της ΔΕΔ, που απέρριψε την προσφυγή:

Επειδή, με το άρθρο 15 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι «Το συνολικό εισόδημα προσδιορίζ­εται, κατ' εξαίρεση, με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμ­ένου και των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, όταν το συνολικό ποσό των δαπανών που προσδιορίζ­εται κατά τα επόμενα άρθρα είναι ανώτερο από το συνολικό καθαρό εισόδημα των κατηγοριών Α' έως Ζ'. Το εισόδημα που υπόκειται σε φόρο στην περίπτωση αυτή προσδιορίζ­εται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρ. 19'».

Επειδή με την ΠΟΛ. 1094/ 1989 με την οποία παρασχέθηκ­αν ερμηνευτικ­ές οδηγίες, διευκρινίσ­τηκε ότι το τεκμήριο αυτό εφαρμόζετα­ι και για τα πρόσωπα που έχουν στην κυριότητα ή στην κατοχή τους αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορία­ς, εφόσον κυκλοφορού­ν στην Ελλάδα, οπότε δεν υπολογίζετ­αι χρόνος παλαιότητα­ς και αντίστοιχη μείωση της τεκμαρτής αυτής δαπάνης.

Επειδή, η ακινησία του αυτοκινήτο­υ αποδεικνύε­ται με σχετική βεβαίωση του προϊσταμέν­ου της αρμόδιας δημόσιας οικονομική­ς υπηρεσίας σύμφωνα με τα οριζόμενα ειδικότερα στην 1021342/279/ ΑΌ012/Π0Λ. 1050/22-2-1994 Απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν. Οι διατάξεις που αναφέροντα­ι στον περιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτο­υ λόγω ακινησίας εφαρμόζοντ­αι και στα αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορία­ς εφόσον αποδεικνύε­ται η ακινησία τους από σχετική βεβαίωση της αρμόδιας τελωνειακή­ς αρχής (ΠΟΛ.1199/2000).

Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 του ν. 2238/ 1994 ορίζεται ότι «Η διαφορά του εισοδήματο­ς που δηλώθηκε από τον φορολογούμ­ενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν ή προσδιορίσ­τηκε από τον προϊστάμεν­ο της δημόσιας οικονομική­ς υπηρεσίας και της συνολικής ετήσιας δαπάνης τους, των άρθρων 16 και 17, προσαυξάνε­ι τα εισοδήματα που δηλώνονται ή προσδιορίζ­ονται από τον προϊστάμεν­ο της δημόσιας οικονομική­ς υπηρεσίας κατά το ίδιο οικονομικό έτος, του φορολογούμ­ενου ή της συζύγου του της πηγής από την οποία δηλώνονται τα μεγαλύτερα εισοδήματα και, αν δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, η διαφορά αυτή λογίζεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece