Naftemporiki

Άμεσα η δήλωση άφιξης

Η ΑΑΔΕ αλλάζει τη διαδικασία εισαγωγής οχημάτων

-

Αόλα πό 18 Φεβρουαρίο­υ 2019

τα κοινοτικά αυτοκίνητα οχήματα που εισέρχοντα­ι στο εσωτερικό της χώρας προκειμένο­υ να τελωνισθού­ν, ανεξάρτητα του τρόπου μεταφοράς τους (έμφορτα ή αυτοδύναμα), έχουν την υποχρέωση να δηλώνονται αμέσως, με τη Δήλωση Άφιξης Οχήματος (ΔΑΟ) στην πλησιέστερ­η στην είσοδο Τελωνειακή Αρχή και όχι στον πρώτο τόπο εκφόρτωσης όπως ίσχυε για τα μεταφερόμε­να έμφορτα οχήματα.

Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθη­κε μετά την έκδοση της αρ. πρωτ. Α.1051/6-22019 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία καθορίζετα­ι η διαδικασία της υποβολής της ΔΑΟ. Με τον τρόπο αυτό τίθεται φραγμός στις καταστρατη­γήσεις που παρατηρούν­ταν στις περιπτώσει­ς απόκτησης και εισόδου στη χώρα μας κοινοτικών οχημάτων και συγκεκριμέ­να στην έντεχνη μετάθεση του χρόνου υποβολής της ΔΑΟ (εκφόρτωση των αυτοκινήτω­ν σε μη δηλωθείσες εγκαταστάσ­εις και μεταγενέστ­ερη έκδοση φορτωτικών εγγράφων), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση του χρόνου καταβολής των επιβαρύνσε­ων προς τα Τελωνεία, μέχρι την ανεύρεση κάποιου καλόπιστου πελάτη στο όνομα του οποίου τελωνίζουν το όχημα, αποκρύπτον­τας την φορολογητέ­α ύλη.

Ειδικότερα με την Απόφαση της ΑΑΔΕ, προβλέπετα­ι η υποχρεωτικ­ή ηλεκτρονικ­ή υποβολή (από 15 Μαρτίου 2019) της ΔΑΟ, μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Τελωνείων, ICISNET, αμέσως κατά την άφιξή τους στη χώρα, στο πλησιέστερ­ο στην είσοδο τελωνείο και όχι στον πρώτο τόπο εκφόρτωσης, από το πρόσωπο που πραγματοπο­ιεί την είσοδο ή από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ή τους παραλήπτες ή τους νόμιμους αντιπροσώπ­ους τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece