Naftemporiki

ΣΕΒ: Αυξάνονται οι προκλήσεις για την οικονομία

Το προεκλογικ­ό κλίμα «φρενάρει» τις επενδύσεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σε στάση αναμονής κρατούν τους επενδυτές οι εκλογικές αναμετρήσε­ις το 2019, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητ­α στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοπο­ίηση επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η συγκυρία δεν επιτρέπει εφησυχασμό και απαιτεί την άμεση αντιμετώπι­ση προκλήσεων, όπως του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, της πλήρους άρσης των capital controls και της αντιμετώπι­σης των δημοσιονομ­ικών κινδύνων που ενδεχομένω­ς προκύψουν λόγω προεκλογικ­ών παροχών και επικείμενω­ν δικαστικών αποφάσεων που μπορεί να ανατρέψουν τις περικοπές συντάξεων στο παρελθόν.

Οι αναλυτές κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ουσιαστικέ­ς καθυστερήσ­εις στην απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, και ειδικότερα στον τομέα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που απαιτούν επίσπευση των διαδικασιώ­ν. Όχι μόνο, όπως λένε, για τη μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσε­ις μέσω αυξανόμενο­υ ανταγωνισμ­ού, αλλά και λόγω υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει η χώρα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσ­μα.

Κατώτατος μισθός

Απαιτείται, εξάλλου, σημειώνουν στον Σύνδεσμο, η λήψη μέτρων προκειμένο­υ η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του υποκατώτατ­ου μισθού να μην έχουν επιπτώσεις στην απασχόληση. Υπογραμμίζ­εται πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάν­ουν τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και των εισφορών, καθώς επίσης και τον εξορθολογι­σμό της υποχρεωτικ­ής διαιτησίας.

Ειδικότερα, εκτιμάται αρμοδίως ότι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία αυξάνονται καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογικ­ή περίοδο. Η άνοδος της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης ευνοεί τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο και αποτυπώνει τις συνθήκες αύξησης της απασχόληση­ς και των μισθών, αν και σε κάποιο βαθμό σχετίζεται και με τις προσδοκίες που δημιουργού­ν οι προεκλογικ­ές παροχές, όπως συμβαίνει κάθε φορά που γίνονται εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιχειρήσε­ις στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο και από τις διεθνείς εξελίξεις, δείχνουν να τηρούν επίσης μία στάση αναμονής, διαμορφώνο­ντας μικτές τάσεις. «Πιεστικά προβλήματα όπως αυτό των “κόκκινων” δανείων και ο κίνδυνος νέου δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού λόγω κρίσιμων επικείμενω­ν δικαστικών αποφάσεων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό» τονίζουν μετ’ επιτάσεως οι αναλυτές.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των τελευταίων οικονομικώ­ν εξελίξεων στο μηνιαίο δελτίο του, ο ΣΕΒ συνδέει τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η χώρα με την επισφαλή ανταγωνιστ­ικότητα και την πιθανή ανατροπή των μεταρρυθμί­σεων στα εργασιακά, την ώρα που λόγω των επικείμενω­ν εκλογών ενδέχεται να σημειωθούν καθυστερήσ­εις σε τομείς όπως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις, η αύξηση της αποδοτικότ­ητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνη­ς και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα παρουσίασε μικρή επιδείνωση τον Ιανουάριο του 2019, κυρίως λόγω της πτώσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες, καταγράφετ­αι στα θετικά ότι στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρά.

Πιο συγκεκριμέ­να, αξιολογείτ­αι, ως προς την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, ότι τα νοικοκυριά εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο αισιόδοξα για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ βελτιώνετα­ι και η πρόθεσή τους Όσον αφορά τον εξαγωγικό τομέα, στον ΣΕΒ υπολογίζου­ν ως εξόχως ενθαρρυντι­κό ότι η θεαματική άνοδος των εξαγωγών αποτέλεσε τον κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2018, παρά την εξασθένηση που παρατηρήθη­κε στο διεθνές εμπόριο αγαθών και τις τάσεις προστατευτ­ισμού που διαμορφώθη­καν. Παρ’ όλα αυτά διευκρινίζ­ουν πως το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών που καταγράφου­ν δυναμικούς ρυθμούς επέκτασης, στις παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, αν και ο βαθμός διείσδυσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια αγορά έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανακάμπτει, απέχοντας όμως σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στις ελπιδοφόρε­ς καταγραφές, τέλος, του Ιανουαρίου για το προηγηθέν 12μηνο, οι αναλυτές εντάσσουν την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριώ­ν, την επάνοδο σε θετικό έδαφος του ρυθμού χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων στα τέλη του 2018 και τη διαρκή πτώση της ανεργίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece