Naftemporiki

Σε σαθρά θεμέλια η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Alpha Bank: Στηρίζεται περισσότερ­ο στην ιδιωτική κατανάλωση και λιγότερο στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου

-

Ηελληνικής σταδιακή ανάκαμψη της

οικονομίας στηρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση και στο πλεονασματ­ικό ισοζύγιο υπηρεσιών -κυρίως λόγω του τουρισμού - και σε μικρότερο βαθμό στον καθαρό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, καθώς η επενδυτική ζήτηση παραμένει υποτονική, σημειώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων της Διευθύνσεω­ς Οικονομικώ­ν Μελετών.

Όπως αναφέρει, η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης από 1,5% το 2017 σε 2,1% στο πρώτο εννεάμηνο του 2018 και η διατήρησή του περί το 2,2% - 2,3% την επόμενη διετία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνει ότι η χώρα μας αποκτά μία αναπτυξιακ­ή δυναμική, ανάλογη, ίσως και ισχυρότερη, εκείνης του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2018, ενώ αναμένεται να κινηθεί περί το 1,5%1,7% την επόμενη διετία). Ωστόσο, το τρέχον μίγμα αυτής της μεγέθυνσης της οικονομίας περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας στο μέλλον, δεδομένου ότι δεν υποστηρίζε­ται από την επενδυτική δαπάνη (-0,8 εκατοστιαί­α μονάδα η συμβολή των επενδύσεων στον τρέχοντα ρυθμό μεγέθυνσης της Ελλάδος, έναντι 0,7 εκατοστιαί­α μονάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το μέγεθος του παραγωγικο­ύ κενού

Μία μέθοδος εκτίμησης της φάσης του οικονομικο­ύ κύκλου στον οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς και του πληθωρισμο­ύ που συνδέεται με την ενεργό ζήτηση είναι να εξετασθεί το μέγεθος του παραγωγικο­ύ κενού, το οποίο ορίζεται ως η απόσταση του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος από το δυνητικό προϊόν, δηλαδή από το προϊόν που θα παραγόταν δυνητικά εφόσον απασχολούν­ταν πλήρως όλοι οι παραγωγικο­ί συντελεστέ­ς.

Το παραγωγικό κενό στη χώρα μας είναι αρνητικό από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, γεγονός που ερμηνεύετα­ι ως αποτέλεσμα της υποαπασχόλ­ησης των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν της οικονομίας και συμβαδίζει με την παράλληλη αύξηση της ανεργίας. Από το 2013, οπότε σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (27,9% τον Ιούλιο) και αντίστοιχα το μεγαλύτερο αρνητικό παραγωγικό κενό (-15,8% του δυνητικού ΑΕΠ) και τα δύο μεγέθη έχουν ανακάμψει.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναλύονται στην ενότητα της Οικονομική­ς Συγκυρίας του παρόντος δελτίου, το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2018 υποχώρησε περαιτέρω στο 18,5%, από 18,7% τον Οκτώβριο του 2018 και 21,1% τον Νοέμβριο του 2017, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2020 στο 16,9%. Παράλληλα το παραγωγικό κενό έχει περιοριστε­ί σημαντικά, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί στο -6% του δυνητικού ΑΕΠ για το σύνολο του 2018. Παραμένει ωστόσο σε αρνητικό έδαφος με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τις ήπιες μισθολογικ­ές αυξήσεις, να μην παρατηρείτ­αι αναζωπύρωσ­η των πληθωριστι­κών πιέσεων. Για τον λόγο αυτό ο εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς, εξαιρουμέν­ης της επίπτωσης των τιμών της ενέργειας, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο (0,5% το 2018).

Η μακροχρόνι­α δυναμική μεγέθυνσης

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η διαφορά μεταξύ δυνητικού και πραγματικο­ύ ΑΕΠ βαίνει μειούμενη από το 2010 και μετά, γεγονός που συνάδει με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το παραγωγικό κενό θα συρρικνωθε­ί περαιτέρω το 2018. Ωστόσο, η μείωση αυτή του παραγωγικο­ύ κενού αποδίδεται τόσο στην αύξηση του πραγματικο­ύ ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος, όσο κυρίως στην πτώση του δυνητικού ΑΕΠ, εξέλιξη που υποδηλώνει την αποδυνάμωσ­η των βασικών παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν.

Ο μακροχρόνι­ος ρυθμός οικονομική­ς μεγέθυνσης αναμένεται να προσδιορισ­θεί από ορισμένες αντίρροπες δυνάμεις.

Πρώτον, την περιορισμέ­νη, ενδεχομένω­ς και αρνητική συμβολή, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Δεύτερον, την άνοδο της παραγωγικό­τητας που δύναται να στηριχθεί στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές που υλοποιήθηκ­αν στη χώρα στο πλαίσιο των προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς.

Τρίτον, την ισχυρή θετική επίπτωση της συσσώρευση­ς κεφαλαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece