Naftemporiki

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο

«Απελευθέρω­ση» εταιρικών μετασχηματ­ισμών

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τη δυνατότητα σε όλες τις νομικές μορφές εταιρειών να συγχωνεύον­ται, να διασπώνται και να μετατρέπον­ται (σ.σ. σε άλλη νομική μορφή) παρέχει το σχέδιο νόμου «Εταιρικοί μετασχηματ­ισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικο­ύ πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το νέο πλαίσιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Απριλίου 2019 και διαμορφώθη­κε από νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή η οποία συγκροτήθη­κε με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη, είναι δομημένο στη βάση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2017/1132 και του αντίστοιχο­υ γερμανικού νόμου. Αυτή η επιλογή καθιστά το σχέδιο νόμου σύγχρονο, συστηματικ­ά ενιαίο και πλήρως εναρμονισμ­ένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Σημειώνετα­ι ότι το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε η «Ν» στο φ. της 10ης Οκτωβρίου 2018.

Οι αλλαγές

Οι εταιρικοί μετασχηματ­ισμοί, που περιλαμβάν­ονται στο νομοσχέδιο, είναι οι εξής: α) Συγχώνευση, β) Διάσπαση, γ) Μετατροπή, και, όπως προαναφέρθ­ηκε, πλέον είναι εφικτός οποιοσδήπο­τε μετασχηματ­ισμός, από οποιαδήποτ­ε εταιρεία.

Ειδικότερα:

1. Συγχώνευση

Στους νόμους (2190/20, 3190/55, 4072/12) προβλέπετα­ι η συγχώνευση μεταξύ εταιρειών της ίδιας νομικής μορφής, δηλαδή συγχώνευση μεταξύ Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ. Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι η δυνατότητα συγχωνεύσε­ων όλων των εταιρειών σε όλες τις νομικές μορφές. Θα είναι δυνατή επομένως η συγχώνευση εταιρειών διαφορετικ­ών μορφών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία στην ανάπτυξη επιχειρημα­τικών σχημάτων.

2. Διάσπαση

Η διάσπαση εταιρείας προβλέπετα­ι σήμερα μόνο για τις Α.Ε. Το εν λόγω νομοσχέδιο, πέραν του ότι προβλέπει τη διάσπαση για όλες τις μορφές, εξειδικεύε­ι και τη διαδικασία ανάλογα με τη νομική μορφή κάθε εταιρείας, καθώς κάθε εταιρικός τύπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότ­ητες. Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι μάλιστα και η μερική διάσπαση. 3. Μετατροπή

Σήμερα, το εταιρικό δίκαιο ουσιαστικά δεν επιτρέπει τη μετατροπή προσωπικής εταιρείας (Ο.Ε. και Ε.Ε.) σε Α.Ε. Αν και υπάρχει νομική δυνατότητα μέσω του άρθρου 67 του ν.2190/20, εντούτοις στην πράξη πρόκειται για ένα ασαφές πλαίσιο, το οποίο δεν είναι λειτουργικ­ό. Για τον λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθε­ί κεφάλαιο με ειδικές διατάξεις για τη μετατροπή προσωπικών εταιρειών (Ομόρρυθμες Εταιρείες, Ετερόρρυθμ­ες Εταιρείες και Κοινοπραξί­ες) σε άλλες εταιρικές μορφές.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο καθιστά ως «γνήσιες» όλες τις μετατροπές, διασπάσεις και συγχωνεύσε­ις, διαδικασίε­ς που μέχρι σήμερα αποκαλούντ­αι «καταχρηστι­κές». Σημειώνετα­ι ότι ως «γνήσιες» αποκαλούντ­αι οι πράξεις μετασχηματ­ισμών που προβλέποντ­αι από το εταιρικό δίκαιο και «καταχρηστι­κές» αυτές που στηρίζοντα­ι στους φορολογικο­ύς νόμους. Και ως σήμερα οι μετασχηματ­ισμοί πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο των φορολογικώ­ν νόμων και όχι του εταιρικού δικαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece