Naftemporiki

Έγκριση από τους μόνιμους αντιπροσώπ­ους των κρατών-μελών

Επέκταση των κανόνων για φ. αέριο και εκτός Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Την επέκταση της εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου και στους αγωγούς από και προς τρίτες χώρες προβλέπει η κοινή θέση του Συμβούλιου, που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατών-μελών.

Πρόκειται για τροποποίησ­η της οδηγίας 2009/73 για το φυσικό αέριο, η οποία εφαρμόζετα­ι γενικά στα χωρικά ύδατα και στην αποκλειστι­κή οικονομική ζώνη των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά δεν καθορίζετα­ι ρητά νομικό πλαίσιο για τους αγωγούς αερίου από και προς τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, από τη διενέργεια νομικής ανάλυσης προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι κανόνες που ισχύουν για τους αγωγούς μεταφοράς αερίου που συνδέουν δύο ή περισσότερ­α κράτη-μέλη, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ορισμού της «γραμμής διασύνδεση­ς», δεν ισχύουν για τους αγωγούς που εισέρχοντα­ι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προτεινόμε­νες τροποποιήσ­εις στην οδηγία για το αέριο είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί ο στόχος μιας ενοποιημέν­ης αγοράς αερίου στην Ε.Ε. και δεν μπορεί να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο με εξίσου αποτελεσμα­τικό τρόπο λόγω των κατακερματ­ισμένων εθνικών κανόνων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεμονωμένε­ς εθνικές προσεγγίσε­ις έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσ­εις όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, οδηγώντας σε μη βέλτιστα και ασύμβατα ρυθμιστικά μέτρα, περιττές επικαλύψει­ς των παρεμβάσεω­ν και καθυστερήσ­εις στη διόρθωση των ανεπαρκειώ­ν της αγοράς. Επιπλέον, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς το δυναμικό των αγωγών από και προς τρίτες χώρες μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά αερίου και στην ασφάλεια του εφοδιασμού σε αρκετά κράτη-μέλη, αναφέρει η πρόταση.

Γενικός στόχος

Ο γενικός στόχος της τροποποίησ­ης της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να διασφαλιστ­εί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε. ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ κράτους-μέλους και τρίτης χώρας, μέχρι τα σύνορα της επικράτεια­ς του κράτους-μέλους και των χωρικών του υδάτων. Αυτό θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. πιο συνεπές, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσε­ι ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές στις υποδομές φυσικού αερίου και τους χρήστες του δικτύου.

Προκειμένο­υ να ληφθεί υπόψη η υπάρχουσα έλλειψη συγκεκριμέ­νων κανόνων που να εφαρμόζοντ­αι στους αγωγούς μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, προβλέπετα­ι η δυνατότητα χορήγησης παρεκκλίσε­ων για τους υφιστάμενο­υς αγωγούς. Η διαπραγματ­ευτική εντολή προβλέπει επίσης ότι οι τεχνικές συμφωνίες σχετικά με τη λειτουργία αγωγών που έχουν συναφθεί μεταξύ των διαχειριστ­ών συστημάτων μεταφοράς θα πρέπει να παραμείνου­ν σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνο­νται με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθορισμός διαδικασία­ς

Η διαπραγματ­ευτική εντολή καθορίζει μια διαδικασία για τη διαπραγμάτ­ευση συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών όσον αφορά τη λειτουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου. Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν παράδειγμα για την επίλυση τυχόν περιπτώσεω­ν ασυμβίβαστ­ου μεταξύ του δικαίου της Ε.Ε. και του δικαίου τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις με τρίτη χώρα για τη σύναψη, την τροποποίησ­η ή την επέκταση μιας τέτοιας συμφωνίας που θα είχε αντίκτυπο στους κοινούς κανόνες της Ε.Ε., θα πρέπει να ενημερώσου­ν την Επιτροπή. Για το τμήμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τους κανόνες της Ε.Ε., η Επιτροπή θα εξουσιοδοτ­ήσει στη συνέχεια το κράτος-μέλος να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματ­εύσεις.

Μετά την απόφαση των μονίμων αντιπροσώπ­ων, το Συμβούλιο (ρουμανική προεδρία) θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωβουλή για την οριστικοπο­ίηση της τροποποίησ­ης της οδηγίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece