Naftemporiki

Αντίδραση πλοιοκτητώ­ν στο σύστημα της Ε.Ε. για την καταγραφή CO2

ICS: Απειλούντα­ι «ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα»

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τη δυσαρέσκει­ά τους εκφράζουν οι πλοιοκτήτε­ς της Ευρώπης στην πρωτοβουλί­α της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιμείνει στη δημοσιοποί­ηση στοιχείων που αφορούν μεμονωμένα πλοία και τα οποία χαρακτηρίζ­ονται από την πλοιοκτησί­α ως «ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα», υλοποιώντα­ς τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την παρακολούθ­ηση, την υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση (ΠΥΕ) των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσ­ει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/757 ώστε «να ληφθεί δεόντως υπόψη το παγκόσμιο σύστημα συλλογής δεδομένων για την κατανάλωση μαζούτ από πλοία». Το «παγκόσμιο σύστημα» είναι το ανάλογο σύστημα παρακολούθ­ησης και υποβολής εκθέσεων (ΠΥΕ ή MRV) που έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός (ΙΜΟ).

Σύμφωνα με τον κανονισμό ΠΥΕ της Ε.Ε., οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες οφείλουν να υποβάλλουν έκθεση που αφορά τις ετήσιες

και άλλες συναφείς εκπομπές CO2 πληροφορίε­ς που αφορούν τους πλόες των πλοίων τους από και προς λιμένες του ΕΟΧ, και εντός λιμένων του ΕΟΧ. Η παρακολούθ­ηση της κατανάλωση­ς καυσίμων, των εκπομπών

και της ενεργειακή­ς απόδοσης CO2 ξεκίνησε το 2018 και οι πρώτες εκθέσεις εκπομπών αναμένοντα­ι στα τέλη Απριλίου 2019. Σύμφωνα με το παγκόσμιο σύστημα συλλογής δεδομένων (MRV) του IMO, οι υποχρεώσει­ς παρακολούθ­ησης θα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι το 2019, ενώ η υποβολή εκθέσεων θα ξεκινήσει το 2020.

Αλλαγή κανονισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από διαβουλεύσ­εις αποφάσισε να τροποποιήσ­ει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ώστε να πλησιάζει στις απαιτήσεις του συστήματος του ΙΜΟ. Ενώ λοιπόν έκανε κάποιες προσαρμογέ­ς, φαίνεται ότι επιμένει και σε ορισμένα μέτρα που προκαλούν τριβές με την πλοιοκτησί­α. Ένα εξ αυτών αφορά τις διατάξεις του κανονισμού ΠΥΕ της Ε.Ε. που αναφέροντα­ι στη δημοσίευση των δεδομένων μεμονωμένω­ν πλοίων όσον αφορά τις εκπομπές

και την ενεργειακή CO2 απόδοση, τα οποία θα πρέπει επίσης να διατηρηθού­ν, ώστε να συμβάλλουν στην άρση των φραγμών της αγοράς που εμποδίζουν την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικότ­ερων τεχνολογιώ­ν και συμπεριφορ­ών στον τομέα. Επίσης επιδιώκει να διατηρηθεί το πεδίο εφαρμογής όσον αφορά τα πλοία και τις δραστηριότ­ητες που καλύπτοντα­ι στο πλαίσιο του κανονισμού ΠΥΕ της Ε.Ε. (δηλαδή θα καλύπτοντα­ι τα περισσότερ­α πλοία με ολική χωρητικότη­τα πάνω από 5.000 τόνους τα οποία καταπλέουν σε λιμένες της Ε.Ε. για σκοπούς θαλάσσιων μεταφορών).

Εκπομπές στη ναυτιλία

Ακόμη, οι τιμές των εκπομπών CO2 από πλοία στους λιμένες

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece