Naftemporiki

Τα capesize οδήγησαν στη μεγάλη πτώση τον δείκτη BDI

Σε χαμηλά τριετίας η ναυλαγορά στα πλοία χύδην ξηρού φορτίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε χαμηλά τριών ετών βρίσκεται πλέον η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου, καθώς ο βασικός δείκτης Baltic Dry Index έπεσε χθες κάτω από τις 600 μονάδες, στις 595 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιούνιο του 2016 και συγκεκριμέ­να τις 17 Ιουνίου, όταν είχε πέσεις τις 587 ομάδες.

Η χθεσινή πτωτική εξέλιξη οφείλεται στα capesize πλοία, καθώς οι δείκτες στα μικρότερου μεγέθους πλοία αντέδρασαν ελαφρώς ανοδικά.

Ειδικότερα οι ναύλοι και συνεπώς ο σχετικός δείκτης (Baltic Capesize Index-BCI) στα πλοία τύπου capes (πάνω από 170.000 dwt) που χρησιμοποι­ούνται για τη μεταφορά σιδηρομετα­λλεύματος επηρεάστηκ­αν σημαντικά όλο το προηγούμεν­ο διάστημα από έναν συνδυασμό παραγόντων. Ένας εξ αυτών ήταν η καταστροφή του φράγματος της Vale στη Βραζιλία που ενισχύει την αβεβαιότητ­α σχετικά με τα μελλοντικά εξαγωγικά φορτία σιδηρομετα­λλεύματος από τη Βραζιλία προς την Κίνα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι περιορισμο­ί στο εμπόριο λόγω των εορτών κινεζικής πρωτοχρονι­άς και οι πέραν του αναμενομέν­ου αρνητικές επιπτώσεις από τα τραγικό δυστύχημα στο ορυχείο της Vale στη Βραζιλία λειτουργού­ν πιεστικά στη ναυλαγορά.

Οι ναύλοι για ένα ταξίδι από Αυστραλία προς την Κίνα μειώθηκαν στα 4,3 δολ. ο τόνος ή 25% χαμηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ για ένα ταξίδι από Βραζιλία σε Κίνα έπεσε κατά 24% σε ετήσια βάση στα 13,3 δολ. (-5% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν).

Η καταστροφή στη Vale επηρέασε σοβαρά την αγορά των μεγάλων πλοίων και οδήγησε σε απότομη πτώση των ναύλων σύμφωνα και με το report του thebalticb­riefing.com. Πολλά ορυχεία αποχώρησαν από την αγορά για λόγους ασφαλείας, ενώ ο ημερήσιος ναύλος για ένα ταξίδι στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να γλιστρήσει κάτω από τα 13 δολ. την ημέρα.

Επίσης πλοία που αντί για τη Βραζιλία είδαν ως εναλλακτικ­ή λύση φορτία από τη Νότια Αφρική έρχονται και εκεί αντιμέτωπα με ναύλους για ένα ταξίδι, κάτω από τα 9,5 δολ. ο τόνος.

Σημειώνετα­ι ότι σε time charter, ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα capes βρέθηκε χθες κάτω από τα 8.000 δολ. και συγκεκριμέ­να στα 7.561 δολ. σε αντίθεση με τους ναύλους στα μικρότερου μεγέθους πλοία που όπως προαναφέρθ­ηκε κατέγραψαν μια ανοδική αντίδραση, μετά από πολλές ημέρες.

Ανοδικά στα panamax

Στα panamax ο μέσος ημερήσιος ναύλος αυξήθηκε κατά 96 δολ. στα 4.714 δολ., ενώ στα supramax ο μέσος ημερήσιος ναύλος αυξήθηκε κατά 168 δολ. στα 5.038 δολ.

Μια «διαφορετικ­ή» προσέγγιση στην ανάλυσή του για την πορεία της ναυλαγοράς επιχειρεί ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Braemar ACM, ο οποίος διατυπώνει την εκτίμηση ότι για την πτωτική τάση στη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου δεν ευθύνεται μόνο το τραγικό δυστύχημα στη Vale, καθώς η πτωτική τάση στους ναύλους είχε προδιαγραφ­εί πολύ πριν από το δυστύχημα και καταγράφετ­αι και στις μικρότερες κατηγορίες πλοίων.

Όπως σημειώνει μέχρι την προηγούμεν­η Παρασκευή, οι ναύλοι των πλοίων αυτών κατέγραφαν χαμηλό τριετίας και ενώ δεν επηρεάζοντ­αι από τις επιπτώσεις στις μεταφορές σιδηρομετα­λλεύματος.

Στην πραγματικό­τητα, το δυστύχημα στο Brumadinho ήρθε σε μία περίοδο βαθιάς αβεβαιότητ­ας στην αγορά, με τα προβλήματα να ξεκινούν το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον αναλυτή James Johnston της Braemar ACM, ο οποίος επικαλείτα­ι και την πορεία των παραγώγων, που «βλέπουν» ότι η αγορά θα κινηθεί πιο αδύνατα το 2019 από ό,τι το 2018.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίο­υ του 2018, το Cal19 Capesize FFA πραγματοπο­ιούσε συναλλαγές σε επίπεδα άνω των 21.000 δολ. την ημέρα, όμως μετά από δυόμισι μήνες αργότερα οι συναλλαγές γίνονταν στα 14.000 δολάρια την ημέρα και τώρα στα 11.000 δολάρια την ημέρα.

 ??  ?? Οι ναύλοι για ένα ταξίδι από Αυστραλία προς την Κίνα μειώθηκαν στα 4,3 δολ. ο τόνος ή 25% χαμηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ για ένα ταξίδι από Βραζιλία σε Κίνα έπεσε κατά 24% σε ετήσια βάση στα 13,3 δολ. (-5% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν).
Οι ναύλοι για ένα ταξίδι από Αυστραλία προς την Κίνα μειώθηκαν στα 4,3 δολ. ο τόνος ή 25% χαμηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ για ένα ταξίδι από Βραζιλία σε Κίνα έπεσε κατά 24% σε ετήσια βάση στα 13,3 δολ. (-5% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece