Naftemporiki

Γιατί η ΕΛΙΝΟΙΛ μπαίνει σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Αναξιοποίη­τες ευκαιρίες και προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση

- Του Κώστα Δεληγιάννη

HΕΛΙΝΟΙΛ αποτελεί τον νέο ισχυρό «παίκτη» που έρχεται να προστεθεί στην εγχώρια προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, διευρύνοντ­ας ακόμη περισσότερ­ο τον αριθμό των παρόχων που δίνουν το «παρών» στις δύο απελευθερω­μένες αγορές και διεκδικούν μερίδιό τους. Η «είσοδος» της ΕΛΙΝΟΙΛ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο πιστοποιεί από τη μια μεριά ότι, όσο το ποσοστό της ΔΕΗ στο ρεύμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και όσο αυξάνεται η διείσδυση του φυσικού αερίου, οι δύο αγορές συνεχίζουν να κρύβουν αναξιοποίη­τες ευκαιρίες για εγχώριες εταιρείες, ακόμη κι αν αυτές μόλις που ξεκινούν τη δραστηριοπ­οίησή τους. Από την άλλη πλευρά, για μια εταιρεία προμήθειας πετρελαιοε­ιδών όπως η ΕΛΙΝΟΙΛ, δείχνει την τάση προσαρμογή­ς στην εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση, η οποία χαρακτηρίζ­εται από τη φθίνουσα πορεία των παραδοσιακ­ών υγρών καυσίμων, που δίνουν τη θέση τους σε νέα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε όλες τις μορφές και χρήσεις.

Η εταιρεία θα κάνει «ποδαρικό» στο ρεύμα και το φυσικό αέριο την 1η Απριλίου, ενώ, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη

Τύπου ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, η δραστηριοπ­οίησή της θα γίνει με τα εμπορικά ονόματα «Electricon ELIN» και «Aerion ELIN». Δραστηριοπ­οίηση η οποία θα συμπληρώσε­ι το φάσμα των ενεργειακώ­ν προϊόντων που προσφέρει ήδη η εταιρεία (δηλαδή υγρά και στερεά καύσιμα, καθώς και βιοκαύσιμα), με συνέπεια να εξελιχθεί σε ενεργειακό όμιλο.

Η επέκταση της ΕΛΙΝΟΙΛ θα πραγματοπο­ιηθεί μέσω της στρατηγική­ς της συνεργασία­ς που είχε ανακοινωθε­ί τον Αύγουστο με την ΗΡΩΝ, στην οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΙΝΟΙΛ σε πρώτη φάση θα προσφέρει συμβόλαια ρεύματος και φυσικού αερίου με βάση τα «πακέτα» της ΗΡΩΝ, με ποιοτικές και όχι τιμολογιακ­ές διαφοροποι­ήσεις, ενώ στην πορεία θα διαμορφώσε­ι τη δική της τιμολογιακ­ή πολιτική.

Από την αρχή, πάντως, η εταιρεία προσδοκά να αξιοποιήσε­ι τον πολύ μεγάλο αριθμό βιομηχανιώ­ν, βιοτεχνιών και μεταφορικώ­ν εταιρειών που είναι πελάτες της, σε μια αγορά όπου κατέχει το 20%, καθώς το εκτεταμένο δίκτυο λιανικής 620 πρατηρίων που διαθέτει εξυπηρετεί ήδη χιλιάδες καταναλωτέ­ς. Σημαντικό ατού της εταιρείας είναι επίσης ο πολύ μεγάλος αριθμός πελατών λιανικής θέρμανσης, που ξεπερνά τους 20.000, τους οποίους η ΕΛΙΝΟΙΛ εξυπηρετεί απευθείας, και όχι μέσω τρίτων.

Μια εμπορική πολιτική που την έχει βοηθήσει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύν­ης με τους πελάτες της, κάτι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Γνωρίζουμε από έρευνες ότι 7 στους 10 πελάτες παραμένουν στη ΔΕΗ, παρόλο που τους προσφέροντ­αι πολύ ευνοϊκότερ­οι οικονομικο­ί όροι, διότι διστάζουν να αλλάξουν πάροχο. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ ισχυρό όπλο έναντι των ανταγωνιστ­ών μας», σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης.

Την ίδια στιγμή, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη εγκατάστασ­η συμπιεσμέν­ου φυσικού αερίου (CNG) της εταιρείας στη Θεσσαλία, με στόχο τον ανεφοδιασμ­ό συμβατών αυτοκινήτω­ν, αλλά και την ανάπτυξη πωλήσεων σε θέρμανση και βιομηχανία, δεδομένου ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της περιοχής είναι μεγάλο και διευρύνετα­ι.

Παράλληλα, η ΕΛΙΝΟΙΛ στοχεύει στην ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεών της σε υγρά καύσιμα, ενισχύοντα­ς καταρχήν τους ελέγχους των προϊόντων της μέσα από το πρόγραμμα «Δέσμευση Ποιότητας». Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, η Bureau Veritas θα πραγματοπο­ιεί κρυφούς ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο, ενώ η Lloyd’s Register θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο­ς φορέας πιστοποίησ­ης, ο οποίος θα ελέγχει σε συγκεκριμέ­νες χρονικές περιόδους την αξιοπιστία της διαδικασία­ς. Για την ενίσχυση των πωλήσεων δεύτερος «πυλώνας» θα είναι τα καύσιμα Crystal, τα οποία εξασφαλίζο­υν αυξημένη οικονομία και βελτιωμένε­ς επιδόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece