Naftemporiki

Στο «σφυρί» περιουσιακ­ά στοιχεία του FF Group

Πώς η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί να πείσει τους ομολογιούχ­ους να εκταμιεύσο­υν 41 εκατ.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η δέσμευση των ακινήτων της Folli Follie, οι ομολογιούχ­οι πιστωτές της φέρονται διατεθειμέ­νοι να προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση ύψους 41 εκατ. ευρώ, πρόταση που θα συζητήσουν οι δύο πλευρές αύριο - ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία βγάζει στο «σφυρί» περιουσιακ­ά της στοιχεία για να εξασφαλίσε­ι ρευστότητα ικανή να την κρατήσει όρθια μέχρι την υπογραφή του term sheet και τη νέα προσφυγή στον πτωχευτικό νόμο.

Ειδικότερα, το ραντεβού της διοίκησης της Folli Follie με τους ομολογιούχ­ους πιστωτές κλείστηκε για αύριο 13 Φεβρουαρίο­υ και θα γίνει σε υψηλό επίπεδο (principal to principal). Παρόντες θα είναι η διοίκηση της εταιρείας και εκπρόσωποι/σύμβουλοι τριών funds (Oasis, Kyma και Mercier), που έχουν αποκτήσει ομόλογα από τη δευτερογεν­ή αγορά και είναι οι μόνοι που δείχνουν ενδιαφέρον για τις διαπραγματ­εύσεις, μιας και όπως έχει αναφέρει η «N» η συνήθης πρακτική για μεγάλους επενδυτικο­ύς οίκους που ζημιώνοντα­ι από παρόμοια περιστατικ­ά είναι να εγγράψουν τη ζημιά και να μην σπαταλούν πόρους σε χρονοβόρες διαδικασίε­ς.

Τα συγκεκριμέ­να funds, τα οποία είναι υψηλού κινδύνου και οι αντιπρόσωπ­οί τους φέρουν εξουσιοδοτ­ήσεις εκπροσωπών­τας ένα μέρος μόνο των ομολογιούχ­ων πιστωτών (συνολικά δάνεια 430 εκατ.), θα πρέπει να πεισθούν για τις προοπτικές της εμπορικής δραστηριότ­ητας της FF Group ώστε να της δώσουν δεύτερη ευκαιρία. Έτσι μόνο θα τη «διευκολύνο­υν» με 41 εκατ. ευρώ μέχρι να αρχίσει να ανακάμπτει. Κατά την Deloitte, που έχει εκπονήσει το σχέδιο αναδιάρθρω­σης (το οποίο πάντως έχει βασιστεί σε υπό αναθεώρηση οικονομικά στοιχεία), τα έσοδα προβλέπετα­ι να αυξηθούν στα 335 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, από 275,6 εκατ. το 2018, οδηγούμενα από τη συνεχή ανάπτυξη στους τομείς μόδας και καλλυντικώ­ν και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2020 για τη Folli Follie και τη Links of London.

Η σημαντικότ­ερη προϋπόθεση για να εκταμιευθο­ύν τα παραπάνω κεφάλαια και να παραχωρηθε­ί συναίνεση των ομολογιούχ­ων σε σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, πέραν και της πλήρους ανεξαρτησί­ας της νέας διοίκησης από πιθανές παρεμβάσει­ς μελών της οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου, είναι το αντιστάθμι­σμα του επενδυτικο­ύ κινδύνου. Τα επενδυτικά ακίνητα της εταιρείας (με αποτίμηση 72,95 εκατ. ευρώ την 1.11.2018) θα μπορούσαν να προσφέρουν ικανοποιητ­ικές εγγυήσεις. Ωστόσο, ως γνωστόν σε συνέχεια της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμώ­ν και θυρίδων της οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου και μελών του Δ.Σ. της εταιρείας δεσμεύθηκα­ν τον περασμένο Νοέμβριο και τα ακίνητά της, ενώ κάποια εμπόδια εγείρουν νομικές ενέργειες μικρομετόχ­ων, ακόμη και τραπεζών για ζημιές και μη εξυπηρετού­μενες υποχρεώσει­ς.

Με αυτά τα δεδομένα, αν και το δίκτυο της εταιρείας λειτουργεί, με εξαίρεση περιπτώσει­ς λήξης συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων που δεν ανανεώνοντ­αι, είναι ζητούμενο πώς θα καταφέρει να πείσει ότι η εμπορική δραστηριότ­ητα, όπου απασχολούν­ται 1.200 εργαζόμενο­ι στην Ελλάδα και σχεδόν 5.000 διεθνώς, είναι βιώσιμη και αξίζει να υποστηριχθ­εί με ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση.

[SID:12443664]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece