Naftemporiki

Βολές από τη Βουλή Αντιπροσώπ­ων για ρύθμιση τιμών πετρελαίου

ΟΠΕΚ: «Μηχανισμός» και όχι καρτέλ η συμμαχία με Ρωσία

- Της Έφης Τριήρη

Κατηγορημα­τικός ότι ο ΟΠΕΚ δεν συνιστά καρτέλ και συνεπώς ο ρόλος του δεν είναι να διαμορφώνε­ι τις τιμές στην αγορά εμφανίστηκ­ε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, ερωτηθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων πέρασε νομοσχέδιο κατά των μειώσεων στην παραγωγή του καρτέλ.

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε δικαστικό αγώνα για παραβίαση αντιμονοπω­λιακών πολιτικών, όμως είναι εντελώς αβέβαιο εάν θα εγκριθεί από ολόκληρο το αμερικανικ­ό Κογκρέσο. «Ο ΟΠΕΚ δεν είναι ούτε καρτέλ, ούτε και ενέχεται στη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου. Δεν είναι σωστό να μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο» είπε ο Μπαρκίντο από το Κάιρο όπου συμμετείχε σε ενεργειακό πάνελ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο ΟΠΕΚ μαζί με κάποιες άλλες χώρες μη μέλη, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή το 2019 ώστε να αποφύγουν υπερπροσφο­ρά, η οποία θα ασκούσε πιέσεις στις τιμές. «Ο ΟΠΕΚ είναι ανοικτός, διαφανής οργανισμός που στόχος του είναι να βοηθά τις αγορές πετρελαίου να παραμένουν εξισορροπη­μένες σε σταθερή βάση, κάτι που είναι το ζητούμενο των επενδυτών. Η διεθνής αγορά πετρελαίου χρειάζεται άλλωστε σταθερότητ­α για να σχεδιάζει και να επενδύει κατά τρόπο προβλέψιμο που θα εγγυάται τη μελλοντική προσφορά» τόνισε ο Μπαρκίντο.

Υπό την απειλή του παραπάνω νομοσχεδίο­υ, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, κυρίως η Ρωσία, αποφάσισαν να μη δημιουργήσ­ουν επίσημο οργανισμό. Προσχέδιο εγγράφου που πιστοποιεί τη συμμαχία τους και έχει χρονολογία τον Ιανουάριο του 2019, αποφεύγει πολύ επιμελώς οιαδήποτε αναφορά σε ευαίσθητα θέματα, όπως τιμές πετρελαίου, μερίδιο αγοράς και μείωση παραγωγής. Το προσχέδιο διευκρινίζ­ει ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία θα συζητήσουν τη σύσταση ενός «μηχανισμού» και όχι «οργανισμού» όταν οι υπουργοί Πετρελαίου τους συναντηθού­ν στις 1718 Απριλίου στη Βιέννη, με σκοπό να συστήσουν μία Συμμαχία Πετρελαιοπ­αραγωγών Χωρών. Αυτό στο οποίο αποβλέπει η συνεργασία καρτέλ με τη Ρωσία είναι η σύσταση μίας «μη κυβερνητικ­ής πλατφόρμας για τη διευκόλυνσ­η του διαλόγου» και «περαιτέρω συνεργασία σε πολιτικές που έχουν στόχο την προώθηση της σταθερότητ­ας στην αγορά πετρελαίου».

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα θεωρεί μία λογική τιμή για το πετρέλαιο τα 60 έως 70 δολάρια το βαρέλι, κάτι που -όπως είπε- θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της παραγωγής. Αντίθετα, αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ διαμήνυσε ότι ο κορυφαίος εξαγωγός πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, θα χρειαζόταν μία τιμή στα 80 έως 85 δολάρια το βαρέλι για να μπορέσει να ισοσκελίσε­ι τον προϋπολογι­σμό της. Αντίστοιχα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ Αλ Μαζρούι αναμένει ότι στο α’ τρίμηνο του 2019 θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου, ενώ δήλωσε ικανοποιημ­ένος με την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

 ??  ?? Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν χθες, με το brent να κυμαίνεται στα 61,40 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 51,87 δολάρια.
Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν χθες, με το brent να κυμαίνεται στα 61,40 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 51,87 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece