Naftemporiki

Μικρότερο το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα

Παραμένει ωστόσο σε επίπεδα ρεκόρ (49 δισ. ευρώ) το 2018 έναντι των ΗΠΑ

-

ΤΓερμανίας ο εμπορικό πλεόνασμα της

με τις ΗΠΑ υποχώρησε μεν το 2018 παρέμεινε ωστόσο γύρω στα 49 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Reuters.

Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει διαμαρτυρη­θεί ουκ ολίγες φορές ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτω­ν σε περίπτωση που δεν συρρικνωθε­ί το εμπορικό χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες.

Πιο συγκεκριμέ­να σύμφωνα με τους προκαταρκτ­ικούς υπολογισμο­ύς από την ομοσπονδια­κή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5% στο επίπεδο ρεκόρ των 113,5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ το 2018, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ ενισχύθηκα­ν κατά περίπου 4% στα 64,6 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Το πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ για το 2018 ήταν περίπου κατά 1 δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το 2017, ωστόσο ήταν και πάλι το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει η Γερμανία με οποιαδήποτ­ε χώρα και αντιστοιχε­ί σε πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πλεονάσματ­ος εξαγωγών της Γερμανίας των 228 δισεκατομμ­ύρια ευρώ το 2018.

Οι ΗΠΑ και το 2018 παρέμειναν η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών από τη Γερμανία, με τις Γαλλία και Κίνα να ακολουθούν με εισαγωγές αξίας 105 δισ. ευρώ και 93 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Κίνα αναδείχτηκ­ε και το 2018 ο σημαντικότ­ερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσο­υν προϊόντα αξίας σχεδόν 200 δισ. ευρώ.

Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 8% στα 93 δισ. ευρώ το 2018, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα 4% στα 106 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece