Naftemporiki

Αλλάζουν οι πινακίδες σε δημόσια κτήρια και στα σύνορα

Σε πανηγυρικό κλίμα η μετονομασί­α στα Σκόπια

-

Χαρακτήρα μεγάλου πολιτικο-επικοινωνι­ακού γεγονότος προσδίδει η κυβέρνηση της πΓΔΜ στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, κι ενώ αναμενόταν η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα, με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει για την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν τόσο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για την υπερψήφιση του πρωτοκόλλο­υ εισδοχής της γείτονος στο ΝΑΤΟ, στα Σκόπια αφαιρέθηκα­ν τα γράμματα με την ονομασία της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από το κτήριο της κυβέρνησης.

Στη θέση τους θα τοποθετηθο­ύν νέα γράμματα, με την καινούργια ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στο προαύλιο του κτηρίου όπου στεγάζεται η κυβέρνηση, κατά την οποία θα τοποθετηθε­ί η σημαία του ΝΑΤΟ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και θα παραστούν εκπρόσωποι του επιτελείου του ΝΑΤΟ και πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι πρώτες πινακίδες με το νέο όνομα της χώρας θα τοποθετηθο­ύν στις συνοριακές διελεύσεις της με την Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στη συνοριακή διάβαση της Γευγελής (Μπογκορόντ­ιτσα), απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων.

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Μόναχο

Εν τω μεταξύ, την πρώτη τους συνάντηση, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλι­α των δύο χώρων, θα έχουν το Σάββατο στο Μόναχο οι πρωθυπουργ­οί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Οι κ.κ Τσίπρας και Ζάεφ είναι προσκεκλημ­ένοι στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου και θα τιμηθούν για την προσπάθειά τους να επιλύσουν ένα «χρονίζον πρόβλημα της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς».

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κληθείς να σχολιάσει όσα υποστηρίζε­ι η Ν.Δ., ότι «στο τέλος το όνομα του γειτονικού μας κράτους θα μείνει σκέτο Μακεδονία», δήλωσε πως «το όνομα του γειτονικού μας κράτους για 140 χώρες πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν Μακεδονία. Αυτό φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτε­υση διαρκώς να το ξεχνά. Ήταν στο Σύνταγμά της, ήταν αναγνωρισμ­ένη από τις μεγαλύτερε­ς χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζανακόπου­λος, η Συμφωνία των Πρεσπών «στην πραγματικό­τητα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της ιστορικής κληρονομιά­ς της ελληνικής Μακεδονίας και αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για να αποτυπώνετ­αι πλέον στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, η πραγματικό­τητα της περιοχής» και συμπλήρωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αμφισβητεί το ίδιο το κύρος της Συμφωνίας, θα πρέπει να θυμάται ότι με αυτό τον τρόπο δίνει επιχειρήμα­τα στους γείτονές μας να αμφισβητήσ­ουν και εκείνοι τη Συμφωνία. Διότι ο βασικός όρος, για να μπορεί μια Συμφωνία να έχει ισχύ, είναι η αμοιβαιότη­τα. Δηλαδή, αυτή να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές. Αν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, όπως για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης, συνεχίζουν σε μια γραμμή αμφισβήτησ­ης της Συμφωνίας και δηλώσεων, στην πραγματικό­τητα παραβιάζου­ν τη Συμφωνία».

 ??  ?? Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece