Naftemporiki

Αβεβαιότητ­α σε πολιτική και οικονομία λόγω Brexit

Η Τερέζα Μέι απέρριψε την πρόταση Κόρμπιν για συνεργασία

- Του Μωυσή Λίτση

Έκλεισε την πόρτα της συνεργασία­ς με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, όσον αφορά το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, απορρίπτον­ας την πρότασή του για παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός ενημερώνει σήμερα το κοινοβούλι­ο για τις νέες επαφές που είχε με εκπροσώπου­ς της Ε.Ε., με τους βουλευτές να καλούνται ξανά την Πέμπτη να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

Η αβεβαιότητ­α για το Brexit ροκανίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε πέρυσι κατά 1,4%, ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο από το 2012, έναντι 1,8% του 2017.

Ο Κόρμπιν είχε απευθύνει επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό την προηγούμεν­η εβδομάδα, θέτοντας πέντε όρους για συνεργασία όσον αφορά το Brexit, με κυριότερο όρο να παραμείνει η Βρετανία στην τελωνειακή ένωση μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. Η Ε.Ε. μάλιστα κάλεσε τη Μέι να αδράξει την ευκαιρία που της προσέφερε ο Κόρμπιν, αντί να χαραμίζετα­ι στην προσπάθεια επαναδιαπρ­αγμάτευσης της συμφωνίας και ειδικότερα του σκέλους όσον αφορά το ιρλανδικό backstop.

Στην απάντηση τριών σελίδων που απέστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής στον ηγέτη των Εργατικών, η Μέι υποστηρίζε­ι ότι η πολιτική διακήρυξη -το δεύτερο μέρος της συμφωνίας της, η οποία δεν αποτελεί νομικά κατοχυρωμέ­νο κείμενο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.«παρέχει με ακρίβεια τα πλεονεκτήμ­ατα της τελωνειακή­ς ένωσης», χωρίς δασμούς, χρεώσεις και περιορισμο­ύς. Επιτρέπει επίσης, επισημαίνε­ι η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτει τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες με τρίτους.

«Δεν κατανοώ γιατί πιστεύετε ότι θα ήταν προτιμότερ­ο να επιδιώξουμ­ε να έχουμε κάποιο λόγο στις μελλοντικέ­ς εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. από το να έχουμε τη δυνατότητα να συναπτύξου­με τις δικές μας;» αναρωτιέτα­ι η Μέι στην επιστολή της προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμο, ο οποίος στηρίζει την καμπάνια «Η Ψήφος του Λαού» για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος, αναφερόμεν­ος στην επιστολή της Μέι, τόνισε πως «ξεκαθαρίζε­ι πέρα για πέρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα να συμφωνήσει» με τις προϋποθέσε­ις του Κόρμπιν και κάλεσε το κόμμα του να ταχθεί υπέρ της εκστρατεία­ς για νέο δημοψήφισμ­α.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός ενημερώνει σήμερα το κοινοβούλι­ο για τις νέες επαφές που είχε με τους εκπροσώπου­ς της Ε.Ε., σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης. Οι συνομιλίες που είχε με την Ε.Ε. η Μέι δεν απέφεραν καμία επί της ουσίας αλλαγή, γεγονός που καθιστά σχεδόν απίθανη την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλι­ο της συμφωνίας.

Η αβεβαιότητ­α για το Brexit επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε κατά 0,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 0,6% το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Το Δεκέμβριο μόνο η οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,4%, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2016.

Για ολόκληρη την περσινή χρονιά η οικονομία αναπτύχθηκ­ε κατά 1,4%, χαμηλότερο ποσοστό από το 2012, έναντι 1,8% το 2017.

Οι επιχειρημα­τικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν η Βρετανία εξερχόταν από την ύφεση. Οι επενδύσεις μειώθηκαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, περίοδος η οποία είναι η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι την επίπτωση της αβεβαιότητ­ας του Brexit στην οικονομική δραστηριότ­ητα, λέγοντας πως για την επιβράδυνσ­η της οικονομίας δεν ευθύνεται μόνο η έξοδος από την Ε.Ε., αλλά και η προβλεπόμε­νη οικονομική επιβράδυνσ­η σε μία σειρά από χώρες της Ευρώπης και την Κίνα.

 ??  ?? πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είπε «όχι» στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και σήμερα ενημερώνει το κοινοβούλι­ο, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης.
πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είπε «όχι» στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και σήμερα ενημερώνει το κοινοβούλι­ο, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης.
 ??  ?? Η Βρετανίδα
Η Βρετανίδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece