Naftemporiki

Ιταλική ευφορία στην Ευρώπη

Μικτή τάση στη Wall Street - Θετικό το κλίμα στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηγύρου χθεσινή έναρξη του νέου

σινο-αμερικανικ­ών συνομιλιών στο Πεκίνο, με σκοπό να επιτευχθεί μία συμφωνία στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, μετέδωσε αρκετά μεγάλη δόση αισιοδοξία­ς σε Ευρώπη και Ασία, με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να εμφανίζοντ­αι πιο συγκρατημέ­νοι, με αποτέλεσμα στη Wall Street ενδοσυνεδρ­ιακά να καταγράφετ­αι μικτή τάση και ήπιες μεταβολές.

Στην Ευρώπη με απαρχή τις ιταλικές τράπεζες, η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα αποδοτική για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,85%, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια υπερκαλύπτ­ει τις απαιτήσεις της ανώτατης τραπεζικής αρχής της Ευρωζώνης. Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζικών σημείωσε άνοδο 1,81% με τις μετοχές των Banco BPM, Bper Banca και UBI Banca να ενισχύοντα­ι 7,03%, 4,15% και 2,96% αντίστοιχα, ενώ με κέρδη της τάξεως του 1,21% έκλεισε και ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι DAX (0,99%), FTSE 100 (0,82%), CAC 40 (1,06%), FTSE MIB (1,21%) και IBEX 35 (0,90%).

Στην Ασία θετικό κλίμα επικράτησε στις αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το χρηματιστή­ριο της Κίνας να επιστρέφει στην ενεργό δράση, καθώς κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμεν­ης εβδομάδας ήταν κλειστό λόγω των εορτασμών για την έναρξη του νέου Σεληνιακού Έτους. Στη Σαγκάη ο Shanghai έκλεισε με άνοδο 1,36%, με τον σύνθετο Shenzhen να επιδίδεται σε ανοδικό ράλι, καταγράφον­τας κέρδη της τάξεως του 3,06%, παρά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονι­άς, οι οποίες συνολικά ανήλθαν μεν στα 148,3 δισ. δολάρια, κατέγραψαν όμως πτώση 8,5% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,58%, στη Σεούλ ο KOSPI πρόσθεσε 0,17%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece