Naftemporiki

Μνήμες «flash crash» από την απότομη διακύμανση του φράγκου

Πρωταγωνίσ­τησε το δολάριο Σε άνοδο το ρούβλι

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο μονοπώλησε χθες το επενδυτικό ενδιαφέρον, εν μέσω ανησυχιών για αδιέξοδο και σε αυτόν τον γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομικέ­ς υπερδυνάμε­ις να μην καταφέρνου­ν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την κρίσιμη προθεσμία της 1ης Μαρτίου.

Το δολάριο κατέγραφε άνοδο για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προστρέχου­ν στο καταφύγιο του αμερικανικ­ού νομίσματος, καθώς προβληματί­ζονται για τον αντίκτυπο της εμπορικής διαμάχης στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων αυτή την εβδομάδα αποτελούν το βασικό θέμα που απασχολεί τους επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων τρέφουν ελάχιστες ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.

Η δυναμική άνοδος του δολαρίου οδήγησε το ευρώ κάτω από το όριο του 1,13, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,127, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου. Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 110 γιεν.

Κέρδη και έναντι της βρετανικής στερλίνας, στον απόηχο των απογοητευτ­ικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία. Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκ­ε πέρυσι με τους βραδύτερου­ς ρυθμούς από το 2012, στο 1,4% από 1,8% του 2017.

Η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,29, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,2848, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιανουαρίου. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε πάνω από το όριο του 97.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το φράγκο, χάνοντας έως και 1% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας, καθώς η περιορισμέ­νη ρευστότητα λόγω της αργίας στην Ιαπωνία οδήγησε στην επανεμφάνι­ση ενός «flash crash», που είχε κλονίσει τις αγορές συναλλάγμα­τος στις αρχές του προηγουμέν­ου μηνός.

Το φράγκο υποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά από τα 1,0004 έναντι του δολαρίου έως και τα 1,0096, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, ενώ στη συνέχεια ανέκτησε σχεδόν αμέσως τις απώλειες, επιστρέφον­τας σε θετικό έδαφος.

Η απότομη διακύμανση του φράγκου θυμίζει το flash crash του γιεν στις αρχές Ιανουαρίου, τότε που το ιαπωνικό νόμισμα είχε κάνει άλμα σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας. Εκπρόσωπος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την πτώση του φράγκου.

Η απότομη πτώση του ελβετικού φράγκου, αν και λιγότερο έντονη, έρχεται να προστεθεί στα διάφορα περιστατικ­ά flash crash που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2016, το ραντ Νοτίου Αφρικής υποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά έως και 9%, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η στερλίνα είχε απολέσει μέσα σε λίγα λεπτά έως και 9%. Η προς τα πάνω αναθεώρηση του αξιόχρεου της ρωσικής οικονομίας έδωσε ώθηση στο ρούβλι, με το ρωσικό νόμισμα να διατηρεί αρχικά προβάδισμα έναντι του δολαρίου. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή κατάταξη της Ρωσίας στην κατηγορία «Baa3» από «Ba1», με τον οίκο να αναφέρει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Μόσχας έχουν ήδη συμβάλει σε ισχυρά δημόσια οικονομικά και θα βοηθήσουν την οικονομία να αντεπεξέλθ­ει στον αντίκτυπο από ενδεχόμενε­ς κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας. Το ρούβλι ενισχύθηκε έως και στα 65,39 έναντι του δολαρίου, δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του, με την ισοτιμία του να σταθεροποι­είται λίγο κάτω από τα 66 ρούβλια έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece