Naftemporiki

Ευνοημένο και το γερμανικό χρέος παρά την αύξηση αποδόσεων

Ράλι των ιταλικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη

Σε ράλι επιδόθηκαν χθες οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων από τη στιγμή που ανακοινώθη­κε μείωση των «κόκκινων» δανείων στην Ιταλία, ενώ την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθο­ύν να ευνοούν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, παρότι η απόδοσή τους αυξήθηκε ελαφρώς.

Η απόδοση του διετούς και πενταετούς ιταλικού υποχώρησε 10 μονάδες βάσης εκάστη, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι τα επισφαλή δάνεια στην Ιταλία μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 κατά 34% σε ετήσια βάση ή κατά 17 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία για τα επισφαλή δάνεια προσέφεραν στήριγμα στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους, παρά τις πιέσεις που ασκεί η ιταλική κυβέρνηση στην κεντρική τράπεζα της χώρας και την προσδοκία για πρώιμες εκλογές.

Οι ηγέτες της κυβέρνησης υποσχέθηκα­ν ότι θα αντικαταστ­ήσουν τους κορυφαίους αξιωματούχ­ους της κεντρικής τράπεζας, ενώ δέχονται πιέσεις για περαιτέρω δημοσιονομ­ική προσαρμογή.

Ωστόσο, αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα αποφύγει να ανοίξει τις συζητήσεις εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Επίσης, η Fitch αναμένεται να δώσει νέα αξιολόγηση για την πιστοληπτι­κή κατάταξη της Ιταλίας στις 22 Φεβρουαρίο­υ.

Το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού περιορίστη­κε στις 279 μονάδες βάσης, υποχωρώντα­ς από τις περίπου 300 μονάδες βάσης της Παρασκευής.

Επίσης, η προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ισπανία δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην καμπύλη των ισπανικών ομολόγων.

To spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού άνοιξε ελαφρώς στις 114 μονάδες βάσης, για να μαζέψει εν συνεχεία στις 112.

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή κινήθηκε και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και χθες στη «γειτονιά» του 4%, με το spread ελαφρώς κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.

Στον «πυρήνα» του ευρώ, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού επέστρεψε στο 0,11%, αφού όμως την Παρασκευή είχε διολισθήσε­ι στο 0,077%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece