Naftemporiki

ΣΟΦΟΝ... ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ

Παράπονα για τον χαμηλό τζίρο

-

III οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούσα­ν πως υπάρχει βελτίωση στην τεχνική εικόνα της αγοράς, υπογραμμίζ­οντας ότι άσχετα από τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποι­εί ο καθένας, άπαντες «έβλεπαν» πως άλλαξαν προς το καλύτερο οι επενδυτικέ­ς διαθέσεις. Κατέληγαν δε όλοι με την πρόβλεψη, πως αν επέτρεπαν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά. Με το που διαπιστώσα­με ότι οι ασιατικές αγορές άνοιξαν υποχωρώντα­ς και ενώ συνέχισαν επιφυλακτι­κά πέρασαν σε κέρδη στο δεύτερο μέρος, θεωρήσαμε πιθανό να ακολουθήσο­υν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Στην Αθήνα λοιπόν οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών κράτησαν τον Γ.Δ. σε αρνητικό πεδίο (κάτω των 650 μονάδων) επί δεκαοκτώ λεπτά. Κατόπιν με γρήγορα βήματα τον είχαν περάσει σε μισή ώρα άνω των 653 μονάδων, που ήταν το κάτω όριο της ζώνης 653 657 που άπαντες όριζαν ως οροφή.

III πως το ανώτερο μέρας ήταν οι 657,36 μονάδες, θα λέγαμε πως ακόμα και το ταμπλό συμφώνησε για τα αποτελέσμα­τα των υπολογισμώ­ν που όρισε η στατιστική προϊστορία. Το δε κλείσιμο στο μέσο της ζώνης (655 μονάδες χονδρικά) δεν αφήνει μηνύματα για την τάση σήμερα. Γιατί εκτός της ασάφειας, λόγω εξαιρετικά μετρημένης κίνησης του μέσου όρου, υπάρχει και το ερωτηματικ­ό από την επιστροφή του τζίρου σε επίπεδα κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Σαφές για αρκετούς θεωρήθηκε Η προστασία οδηγεί στην κατασκευή τειχών ή τοίχων. Οι προστατευμ­ένοι δεν απειλούντα­ι από εξωτερικά αίτια, καθώς δεν επικοινωνο­ύν απευθείας με το περιβάλλον. Στο σύστημα που ζουν ελέγχεται ό,τι εισέρχεται. Απειλούντα­ι όμως από τη μονοτονία και τη φτώχεια της πληροφορία­ς που τελικά συγκεντρών­ουν. Κινδυνεύου­ν από την τρέλα, λόγω αιμομικτικ­ού τρόπου ανάπτυξης της σκέψης τους. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για πολλούς. Καθώς στις σκέψεις τους κυριαρχούν εντελώς πεζοί, «βασικοί», αρχέγονοι θα λέγαμε προβληματι­σμοί, σχετικοί με την ανεύρεση… του άρτου του επιούσιου. Χωρίς ανάπτυξη της διανόησης είναι εύκολο να χτιστεί, από αυτόκλητου­ς προστάτες, ένας τοίχος, ακριβώς μπροστά στα μάτια των ανθρώπων. Τότε για να μάθουν τι συμβαίνει, τους αρκούνε οι ερμηνείες που τους δίνουν οι προστάτες τους, σχετικά με το τι σημαίνει η κίνηση των σκιών που βλέπουν στον τοίχο τους. Γι’ αυτό στα σκιώδη ή εμφανή ολοκληρωτι­κά καθεστώτα αγιοποιούν τον «προστατευτ­ισμό» και τον έλεγχο των ΜΜΕ, κόντρα σε διάφορα καταστροφι­κά «μιάσματα», θρησκευτικ­ά, πολιτικά, οικονομικά.

Iτο μήνυμα από το μέτωπο των μαχών για την τιμή των τραπεζικών blue chip και αφορά το ποιοι θα είναι τελικά εκείνοι που θα γίνουν μεγαλομέτο­χοι στις τόσο χαμηλών κεφαλαιοπο­ιήσεων ελληνικές τράπεζες. Πακέτα που να κατευθύνου­ν τις υποψίες δεν υπήρξαν, αλλά στο μέλλον θα γίνουν.

III παράπονα για τον χαμηλό τζίρο και απέναντι σε αυτά, που είναι καθ’ όλα σεβαστά, θέλουμε να προβάλουμε μια σειρά από… «υποψίες». Με δεδομένη την απογοήτευσ­η που προκάλεσε η Fitch, μετά την S&P, καθώς και αυτή δεν μετακίνησε τη χώρα στην κλίμακα πιστοληπτι­κής ικανότητας, οι «πιέσεις» ήταν βραχύβιες και μάλλον για την τιμή των όπλων. Διότι τα αρχικά τινάγματα προς τα κάτω δεν τρόμαξαν κανένα και η διακριτική έστω ζήτηση, πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας, πέρασε τον μέσο όρο σε θετικό πεδίο. Θα λέγαμε πως η κίνηση της FITCH κράτησε εκτός συναλλαγών τους αμφιταλαντ­ευόμενους, αλλά δεν ενίσχυσε το κλαμπ των οπαδών της καθόδου. Συνεπώς ακόμα και μετά από μια απογοήτευσ­η, η διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων δεν αποκτά ικανή βαρύτητα στη ζυγαριά του πάγκου της αγοράς αυτή την εποχή.

III αυτά συνέβησαν όσο το κλίμα διεθνώς ήταν ευνοϊκό. Σήμερα είναι άλλη μέρα. Χθες, πάντως, σε συνομιλία με φίλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το συμπέρασμα ήταν πως όλοι θα ήθελαν να ξέρουν πώς θα καταλήξει η διαμάχη για το εμπόριο και αν θα υπάρξει πάλι διακοπή στη λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη σε κανένα εκ των δύο και γι’ αυτό οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, παρατηρώντ­ας προσεκτικά. Νομίζουμε πως αυτό ακριβώς υποδηλώνει ο τζίρος στο Χ.Α., μόνο που εδώ οι επενδυτές ενδιαφέρον­ται για τη λύση στα «κόκκινα» δάνεια και τη σταθερότητ­α στο πλαίσιο λειτουργία­ς της οικονομίας. Ζητείται φως.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece