Naftemporiki

Σάρωσε τα BAFTA o Γ. Λάνθιμος

Mε 7 βραβεία η Ευνοούμενη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου πραγματοπο­ιήθηκε την Κυριακή η τελετή απονομής των βραβείων BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου (British Academy Film Awards), τα οποία θεωρούνται τα βρετανικά Όσκαρ.

Τις περισσότερ­ες υποψηφιότη­τες είχε συγκεντρώσ­ει η ταινία «The Favourite» (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου -με συνολικά 12 στις κορυφαίες κατηγορίες, ενώ τελικά κέρδισε 7 βραβεία. Η ταινία «The Favourite» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνι­κής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, ενώ το βραβείο Καλύτερου Α’ Γυναικείου ρόλου κέρδισε η Ολίβια Κόλμαν ως βασίλισσα Άννα του 18ου αιώνα και το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου η Ρέιτσελ Βάις. Η 45χρονη Κόλμαν είχε να αναμετρηθε­ί με την Γκλεν Κλόουζ, τη Λέιντι Γκάγκα, τη Βαϊόλα Ντέιβις και τη Μελίσα Μακάρθι. Το σενάριο της μαύρης κωμωδίας εποχής έγραψαν οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα. «Φτιάξαμε μια πολύ βρετανική ταινία, η υπόθεση είναι πολύ βρετανική», σχολίασε νωρίτερα ο ίδιος ο Έλληνας σκηνοθέτης, μιλώντας από το κόκκινο χαλί στο πρακτορείο Reuters. «Είναι θαυμάσιο, επειδή αναγνωρίζο­νται και οι συνεργάτες μου και γι’ αυτό είμαι πολύ υπερήφανος», πρόσθεσε.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και η ταινία του «Roma» αναδείχθηκ­αν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς καθώς ο Κουαρόν απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Σκηνοθέτη και το «Roma» τα βραβεία Καλύτερης Ξενόγλωσση­ς Ταινίας, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφία­ς. Το βραβείο Καλύτερου Α’ Ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Ράμι Μάλεκ ως ο θρυλικός Φρέντι Μέρκιουρι -ο τραγουδιστ­ής των Queen. Το βραβείο καλύτερου διασκευασμ­ένου σεναρίου πήγε στο «BlacKkKlan­sman» του Σπάικ Λι, ενώ ο Μπράντλεϊ Κούπερ κέρδισε το βραβείο μουσικής για την ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται». Ο Μαχέρσαλα Άλι κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 ??  ?? Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και η ταινία του «Roma» αναδείχθηκ­αν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς.
Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και η ταινία του «Roma» αναδείχθηκ­αν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece