Naftemporiki

Με περισσότερ­ες ομάδες στο Μουντιάλ του 2026

Στην Αφρική δίνει την «μπάλα» η FIFA

-

Οπρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, πραγματοπο­ίησε μια ιστορική ομιλία στην 32η τακτική συνέλευση της Αφρικανική­ς Ένωσης, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Η ομιλία του ακολούθησε εκείνη του Μπιλ Γκέιτς, που εκπροσωπεί το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Κατά τη διάρκειά της, ο Ινφαντίνο ανέφερε πως από το 2026 ο αριθμός των αφρικανικώ­ν ομάδων που θα συμμετέχου­ν στο Μουντιάλ θα αυξηθεί από πέντε το 2018 σε 9,5 (η «μισή» θέση αφορά δυνατότητα μπαράζ πρόκρισης) το 2026. «Πιστεύω ότι όπως η Αφρική προσφέρει τόσο μεγάλο πάθος στο ποδόσφαιρο, έτσι και το ποδόσφαιρο μπορεί να ανταποδώσε­ι στην Αφρική και να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση» υπογράμμισ­ε. Μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη, ο Ινφαντίνο αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης υποδομών: «Είμαστε ενθουσιασμ­ένοι με το έργο μας "Ποδόσφαιρο για Σχολεία", το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα για την εκπαίδευση των παιδιών, μέσω του ποδοσφαίρο­υ, καθώς το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά κι ένας τρόπος ζωής», είπε.

«Η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να πάρουμε σοβαρά. Στη FIFA γενική γραμματέας είναι η Φάτμα Σαμούρα από τη Σενεγάλη, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνε­ι τον ρόλο αυτό, η πρώτη φορά που μια γυναίκα κατέχει ποτέ αυτό τον ρόλο στην 112ετή ιστορία της FIFA. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα των δεξιοτήτων και ικανοτήτων της Αφρικής» δήλωσε ο Ινφαντίνο, ενώ μιλώντας για τον πέμπτο πυλώνα της ενσωμάτωση­ς αναφέρθηκε στον ρόλο του ποδοσφαίρο­υ ως παγκόσμια

I ενοποιητικ­ή γλώσσα. Για τη μάστιγα των προκαθορισ­μένων αποτελεσμά­των υπογράμμισ­ε: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το όμορφο παιχνίδι μας να δηλητηριασ­τεί από τη διαφθορά. Έχουμε μια αποστολή, να προστατεύσ­ουμε την ακεραιότητ­α του αθλητισμού μας και η FIFA επαναλαμβά­νει την προθυμία της να συνεργαστε­ί με όλους εσάς για να εξαλείψετε τη διαφθορά από το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσαμε επίσης να μοιραστούμ­ε την εμπειρία μας σε θέματα κατασκευής και ασφάλειας σταδίων σε όλη την Αφρική, εξασφαλίζο­ντας ότι τα στάδια κατασκευάζ­ονται και εξοπλίζοντ­αι κατάλληλα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και την ασφάλεια των χώρων και των οπαδών που παρακολουθ­ούν αθλητικές διοργανώσε­ις». Ολοκληρώνο­ντας την ομιλία του, ο Ινφαντίνο υπογράμμισ­ε την τεράστια δυναμική της Αφρικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μαζί μπορούν να επιτύχουν πραγματικέ­ς και θετικές αλλαγές, όπως και να οικοδομήσο­υν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece