Naftemporiki

Η γρίπη και οι αριθμοί

-

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ανατρέχω στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί κυκλοφορού­ν πολλοί αριθμοί, που δεν είναι στεγνοί. «Την περίοδο γρίπης 2010-11 νοσηλεύτηκ­αν 368 ασθενείς και καταγράφηκ­αν 180 θάνατοι, όλοι με εργαστηρια­κή επιβεβαίωσ­η του ιού Α(Η1Ν1)2009. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,7 έτη, ενώ σε 75% υπήρχε ιστορικό υποκείμενο­υ νοσήματος που προδιαθέτε­ι σε επιπλοκές από γρίπη. Συγκριτικά με την πανδημική περίοδο 2009-2010 τόσο τα σοβαρά περιστατικ­ά όσο και οι θάνατοι ήταν αυξημένοι». Η Ελλάδα δεν ήταν η εξαίρεση. Παρόμοια εικόνα εμφανίστηκ­ε στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία.

«Την περίοδο 2017-2018 καταγράφηκ­αν 107 κρούσματα επιβεβαιωμ­ένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, μόλις τα 14 εμβολιασμέ­να (13%). Οι θάνατοι ανήλθαν σε 42. Έξι από τους θανόντες (14%) είχαν εμβολιασθε­ί».

Ο ιός είναι πάρα πολύ έμπειρος στις μεταμφιέσε­ις και ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειε­ς εξουδετέρω­σής του με ένα εμβόλιο που να ταιριάζει σε όλους.

Οι νεκροί φέτος μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 39. Πάνω από το 85% των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστε­ί, ενώ είχε το 10% που κατέληξε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί αρκετός αριθμός νέων κρουσμάτων. Λογικό συμπέρασμα, καθώς «η διαχρονική παρακολούθ­ηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότ­ητα της γρίπης συνήθως αρχίζει Ιανουάριο και κορυφώνετα­ι Φεβρουάριο Μάρτιο. Εξαίρεση η πανδημική περίοδος 2009-2010, με κορυφή την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου».

Η γρίπη δεν είναι δολοφόνος, αν και κάθε χρόνο σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η γρίπη δεν είναι δολοφόνος, αλλά ούτε η βιολογία είναι μαθηματικά. Ωστόσο, 39 νεκροί, οι 20 σε μία εβδομάδα, δεν είναι αριθμοί που αντιμετωπί­ζονται χαλαρά.

Πάντως, η υπερβολή και η κινδυνολογ­ία δεν πρόκειται να τρομάξουν τον ιό, ούτε να τον αποτρέψουν να βολευτεί στους αεραγωγούς.

Το εμβόλιο, ακόμη και στην έξαρση, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην έξαψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece