Naftemporiki

«Υβριδική» λύση για την α' κατοικία

Προς συνυπολογι­σμό του δανειακού ύψους

-

Μαναμένετα­ι έσα στις επόμενες μέρες

να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διεργασίες για τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, που επί της ουσίας προαπαιτεί τη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το κριτήριο της αντικειμεν­ικής αξίας διατηρείτα­ι, όμως φαίνεται να μην είναι στεγανό, αλλά να συνδυάζετα­ι και με το ύψος του δανείου.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος για το τι συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, είναι βέβαιο ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι τραπεζών έκαναν σημαντικά βήματα σύγκλισης σε ό,τι αφορά τη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οδεύουμε σύντομα σε μία τελική διευθέτηση του ζητήματος και όχι σε μια προσωρινή λύση, καθώς ο νόμος Κατσέλη δεν θα παραταθεί και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το νέο πλαίσιο. Οι συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστού­ν, αλλά όχι επί μακρόν, στρέφονται γύρω από δύο βασικές παραμέτρου­ς σχετικά τον προσδιορισ­μό του τρόπου αντιμετώπι­σης των δανειοληπτ­ών. Η μία παράμετρος αφορά την αντικειμεν­ική αξία του ακινήτου και η δεύτερη το ύψος του υπολειπόμε­νου δανείου.

Φαίνεται μάλιστα η δεύτερη παράμετρος να παίζει σημαντικό ρόλο κι έτσι με κριτήριο το ύψος του δανείου, το σενάριο για «ταβάνι» για την προστασία της πρώτης κατοικίας την αντικειμεν­ική αξία μέχρι τα 120.000 ευρώ που έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα δεν ισχύει. Το ύψος του δανείου δηλαδή θα μπορούσε να αυξήσει την αντικειμεν­ική αξία που θα μπορεί να προστατεύε­ται ακόμη και πάνω από τις 200.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece