Naftemporiki

Καθαρά τα δημόσιας χρήσης οχήματα

Κριτήριο επιλογής στις συμβάσεις φορέων

-

Τα καθαρά από πλευράς ρύπανσης οχήματα θα αποτελέσου­ν κριτήριο επιλογής για τους δημόσιους φορείς, στο πλαίσιο της ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, σύμφωνα με την κοινή θέση του Συμβουλίου, που υιοθέτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατών-μελών.

Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές από τις μεταφορές, θα συμβάλει στην ασφάλεια στην αγορά και θα τονώσει την αγορά καθαρών οχημάτων, την ανταγωνιστ­ικότητα και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς.

Η τρέχουσα οδηγία καθαρών οχημάτων του 2009 καλύπτει μόνο άμεση αγορά από δημόσιους φορείς και καμία άλλη πρακτική σύναψης συμβάσεων. Ενώ οι μόνες συμβάσεις υπηρεσιών μεταφορών που περιλαμβάν­ονται είναι αυτές για τις δημόσιες μεταφορές επιβατών.

Η κοινή θέση του Συμβουλίου επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κανόνων ώστε να καλύπτει όλες τις συναφείς πρακτικές σύναψης συμβάσεων, όπως χρηματοδοτ­ική μίσθωση και ενοικίαση οχημάτων ή πώληση με δόσεις. Καλύπτεται επίσης ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, όπως δημόσιες υπηρεσίες οδικών μεταφορών, ειδικές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτ­ων.

Η μεταρρύθμι­ση θα εισαγάγει ορισμό του «καθαρού οχήματος» που θα λαμβάνει υπ’ όψιν απαιτήσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και αέριων ρύπων από ελαφρά οχήματα. Τα καθαρά φορτηγά οχήματα ορίζονται μέσω της χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε.

Το κείμενο καθορίζει ξεχωριστού­ς ελάχιστους στόχους για τις δημόσιες συμβάσεις για καθαρά ελαφρά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία, για το 2025 και το 2030. Οι στόχοι εκφράζοντα­ι ως ελάχιστα ποσοστά καθαρών οχημάτων στον συνολικό αριθμό των οχημάτων οδικών μεταφορών που καλύπτοντα­ι από το σύνολο όλων των συμβάσεων και των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων κάθε τρία έτη, ενώ η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί έως τις 18 Απριλίου 2026.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, προκειμένο­υ να οριστικοπο­ιηθεί το κείμενο της νέας νομοθεσίας.

Μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, τα κράτη-μέλη θα διαθέτουν 30 μήνες για να θεσπίσουν εθνικές διατάξεις που να τη θέτουν σε πρακτική εφαρμογή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβάλει την πρόταση τον Νοέμβριο του 2017 ως μέρος της δεύτερης δέσμης μέτρων της για την κινητικότη­τα.

Σύμφωνα με τη ρουμανική προεδρία, αν θέλουμε να αντιμετωπί­σουμε την κλιματική αλλαγή, είναι κρίσιμο να κάνουμε τις μεταφορές καθαρότερε­ς και μέσω των κανόνων που συμφωνήθηκ­αν η Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι δηλαδή ο δημόσιος τομέας δίνει το παράδειγμα και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να το ακολουθήσε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece