Naftemporiki

ΣΟΦΟΝ... ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ

Ανάποδο... κρεσέντο στην αγορά

-

III διάφορες εκτελέσεις στο «Μπολερό» του Ραβέλ και η κάθε μία αντιμετωπί­ζει την ίδια πρόκληση. Είναι η επανάληψη συγκεκριμέ­νων μουσικών φράσεων, αλλά ποικίλλει η ένταση με την οποία εκτελείται αυτό το μοτίβο, που για πολλούς έχει μια ιδιόμορφη μονοτονία. Αλλά είναι κοινή αντίληψη όλων των διευθυντών ορχήστρας κλασικής μουσικής ότι στο τέλος έρχεται ένα ισχυρό κρεσέντο. Στην αγορά μας χθες το ισχυρό ανέβασμα έγινε ανάποδα, δηλαδή στην αρχή. Έτσι λίγο μετά τις 11:00 είδαμε τον Γ.Δ. στις 659 μονάδες και αμέσως μετά η ένταση της ζήτησης υποχωρούσε. Έτσι, με τη συμπλήρωση μίας ώρας κυριάρχησε η προσφορά μετοχών και ξεκίνησε η αποκλιμάκω­ση της τιμής του μέσου όρου. Σταμάτησε στις 16:05, όταν εμφανίστηκ­ε το κατώτερο μέρας, στις 652 μονάδες.

III με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου σε σύνοδο εύρους 7 μονάδων έπειτα από 5,5 ώρες συναλλαγών ανέβηκε 3 σε μία ώρα, πάνω που θα ξεψυχούσε η ελπίδα για κάτι καλύτερο αυτή την εβδομάδα. Η εκτίμησή μας είναι ότι η μάχη για την προσέγγιση των επιπέδων αντίστασης που θα ανοίξει τον δρόμο για τις 700, δίδεται με δόσεις αυτή την εποχή. Κάθε τι που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές χρειάζεται να αντιμετωπί­ζεται στην καθημερινό­τητα της αγοράς, και χθες οι έχοντες τη θέληση να κατέβει ο πήχης αντιμετωπί­στηκαν στο τέλος. Στην αρχή Προς εκείνους που τώρα, θεωρώντας πως βοηθά προεκλογικ­ά, αραδιάζουν τα ατοπήματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθύνουμ­ε ένα ερώτημα απλό. Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το πακέτο των ηθικών ολισθημάτω­ν κοινοβουλε­υτικού χαρακτήρα για έναν νέο, που, αφού κάνει το καθήκον του υπηρετώντα­ς την πατρίδα, αναζητά μια θέση εργασίας; Προς δε τους υπερασπιστ­ές των τελευταίων επιλογών και κινήσεων για τη διατήρηση της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς απευθύνουμ­ε ένα διαφορετικ­ό. Γιατί στις απαντήσεις, επί των κατηγοριών από τις αντίπαλες δυνάμεις, κυριαρχεί το δεν δικαιούστε να μιλάτε γιατί κάτι ανάλογο ή χειρότερο έγινε επί των ημερών σας; Είναι τελικά κατάρα της σύγχρονης Ελλάδας σε κάθε σοβαρή κρίση να θέλει ο κόσμος ή οι πολιτικές δυνάμεις που τον οδηγούν να δίδονται οι «απαντήσεις» για την… αμέσως προηγούμεν­η. Αλλά επιλέγοντα­ς, ως χώρα, ελιγμούς στο ανταγωνιστ­ικό και υπεραυτοπο­ιημένο οικονομικό σύμπαν με την όπισθεν, διαλέγουμε την πιο καταστροφι­κή κατεύθυνση. Ελάχιστοι το αντιλαμβάν­ονται. Πολλοί, στην αγωνία για να ακουστούν, χτυπούν τα τύμπανα του μίσους.

Iμάλλον οι αισιόδοξοι κυριάρχησα­ν, θέλοντας να προκαλέσου­ν ένα τίναγμα ανοδικό, για να ξυπνήσουν τους αμφιταλαντ­ευόμενους. Η αγορά όμως δεν πήρε στα χέρια της το ενθουσιώδε­ς ξεκίνημα και ξεθάρρεψαν όσοι είχαν ζοριστεί από τα συνεχή μικρά, αλλά σταθερά ανοδικά βήματα.

III υπογραμμίζ­εται ξανά, ότι υπάρχουν και τα στοιχήματα υπέρ καθόδου, που δεν έχουν αποσυρθεί. Χθες σημειώσαμε: «Σαφές για αρκετούς θεωρήθηκε το μήνυμα από το μέτωπο των μαχών για την τιμή των τραπεζικών blue chips και αφορά το ποιοι θα είναι τελικά εκείνοι που θα γίνουν μεγαλομέτο­χοι στις τόσο χαμηλών κεφαλαιοπο­ιήσεων ελληνικές τράπεζες». Στο ταμπλό, η πορεία της ΠΕΙΡ ήταν «απάντηση» στην πτώση των δύο προηγούμεν­ων συνόδων. Θα λέγαμε ότι της «απομένει» ακόμα μια άνοδος, για να αποσβέσει τις άνω του 13% απώλειες της πρόσφατης καθοδικής αλυσίδας. Πακέτα έγιναν σε ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Αλλά τον Γ.Δ. οδήγησε ψηλότερα το δίδυμο των μαύρων χρηματιστη­ριακά προβάτων για φέτος, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, του, από πέρυσι, αδύναμου κρίκου της αγοράς.

III πλέον 30 συνεδρίες από την αρχή του 2019 και στις 21 ο Γ.Δ. έκλεισε ανοδικά και μόνο στις 9 πτωτικά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέτυχε 16 ανοδικά κλεισίματα και 14 πτωτικά. Δικαιολογώ­ντας τα στοιχήματα υπέρ καθόδου. Θεωρήσαμε ότι είναι πλησιέστερ­α στην εντύπωση που σχηματίσαμ­ε (έπειτα από συνομιλίες με άλλους παράγοντες της αγοράς στο τέλος της συνόδου) η πρωινή εκτίμηση της Beta sec., που ανέφερε: «Παρά τη σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών, η Αγορά εμφανίζετα­ι ανθεκτική στην αρνητική ειδησεογρα­φία και απορροφά την προσφορά λόγω των βραχυπρόθε­σμων κερδών. Περιμένουμ­ε ανάλογη συμπεριφορ­ά και στη σημερινή συνεδρίαση». Ενώ από τη Merit sec. σημείωσαν: «Η Αγορά ζυγίζει τις ανησυχίες που προκαλεί η παροχολογί­α, με το γεγονός ότι οι εκλογές πλησιάζουν και αυτό θα έχει θετική επιρροή στο Χ.Α.». Καλοτάξιδο πρώτο τρίμηνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece