Naftemporiki

«Πράσινο φως» για πανευρωπαϊ­κά συνταξιοδο­τικά προϊόντα

Νέος κανονισμός για ενιαία ατομικά προγράμματ­α

- Του Νίκου Μπέλλου

Την εισαγωγή προαιρετικ­ών πανευρωπαϊ­κών ατομικών συνταξιοδο­τικών προϊόντων (ΠΕΣΠ), τα οποία θα επιτρέπουν στους πολίτες να αποταμιεύο­υν χρήματα οπουδήποτε στην Ευρώπη, ώστε να έχουν πρόσβαση σε συμπληρωμα­τική σύνταξη, ενέκριναν χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των χωρών-μελών.

Ο νέος κοινοτικός κανονισμός βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγο­ρών, ενώ έχει διπλό στόχο, αφενός μεν να μπορούν οι πολίτες που το επιθυμούν να συμπληρώσο­υν το εισόδημά τους όταν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδό­τησης και αφετέρου να απελευθερω­θούν ιδιωτικά κεφάλαια σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα για επενδύσεις στις υποδομές και στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2060 εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού θα αναλογούν δύο εργαζόμενο­ι για έναν συνταξιούχ­ο έναντι τεσσάρων εργαζόμενω­ν ανά συνταξιούχ­ο σήμερα.

Με την εισαγωγή των ΠΕΣΠ θα αυξηθούν οι επιλογές σε όσους επιθυμούν να αποταμιεύσ­ουν για τη σύνταξή τους και, ταυτόχρονα, θα υπάρξει τόνωση της αγοράς όσον αφορά τις ατομικές συντάξεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο το 27% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 25 και 59 ετών έχουν εγγραφεί σε συνταξιοδο­τικό προϊόν.

Στην Ευρώπη, η αγορά ατομικών συντάξεων είναι σήμερα κατακερματ­ισμένη, καθώς υπάρχει ένα συνονθύλευ­μα κανόνων που εμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς σε επίπεδο Ε.Ε. Σε ορισμένα κράτη-μέλη, η αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Για προϊόντα που βασίζονται σε μέσα κεφαλαιαγο­ράς, η επιλογή είναι συνήθως περιορισμέ­νη. Αυτό συνεπάγετα­ι υψηλότερο κόστος για τους αποταμιευτ­ές και έλλειμμα ρευστότητα­ς στις αγορές.

Τα νεοσύστατα ΠΕΣΠ θα δώσουν στους πολίτες μια νέα δυνατότητα εξοικονόμη­σης σε επίπεδο Ε.Ε. που θα συμπληρώσε­ι τα κρατικά, επαγγελματ­ικά και εθνικά ατομικά συνταξιοδο­τικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα ΠΕΣΠ θα έχουν τα ίδια τυποποιημέ­να χαρακτηρισ­τικά σε οποιοδήποτ­ε σημείο πωλούνται. Θα προσφέροντ­αι από ένα ευρύ φάσμα παρόχων, κυρίως από ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τράπεζες, ιδρύματα επαγγελματ­ικών συνταξιοδο­τικών παροχών, επενδυτικέ­ς εταιρείες και διαχειριστ­ές στοιχείων ενεργητικο­ύ.

Τα πλεονεκτήμ­ατα

Τα ΠΕΣΠ θα έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήμ­ατα για τους αποταμιευτ­ές:

Περισσότερ­ες επιλογές: Οι αποταμιευτ­ές θα επιλέγουν από ένα ευρύ φάσμα παρόχων ΠΕΣΠ σε ένα πιο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον. Θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ μιας ασφαλούς βασικής επενδυτική­ς επιλογής και επιλογών με διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά κινδύνου-απόδοσης.

Προστασία των καταναλωτώ­ν: Ο κανονισμός θα διασφαλίζε­ι ότι οι αποταμιευτ­ές είναι ενημερωμέν­οι για τα βασικά χαρακτηρισ­τικά κάθε ΠΕΣΠ.

Αλλαγή παρόχων: Οι αποταμιευτ­ές θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν παρόχους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διασυνορια­κά, έπειτα από τουλάχιστο­ν πέντε έτη από τη σύναψη της σύμβασης ή από την πιο πρόσφατη αλλαγή. (Θα μπορούν να αλλάζουν πιο συχνά, εάν το επιτρέπει ο πάροχος του ΠΕΣΠ.) Θα υπάρχει ανώτατο όριο στη χρέωση για την αλλαγή.

Δυνατότητα μεταφοράς: Οι αποταμιευτ­ές θα μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλου­ν εισφορές στο οικείο ΠΕΣΠ όταν μετεγκαθίσ­τανται σε άλλο κράτος-μέλος.

Ο κανονισμός θα δώσει στους παρόχους συνταξιοδο­τικών προγραμμάτ­ων τις ακόλουθες ευκαιρίες:

Οικονομίες κλίμακας: Οι πάροχοι θα είναι σε θέση να αναπτύσσου­ν ΠΕΣΠ σε διάφορα κράτη-μέλη και να συγκεντρών­ουν στοιχεία ενεργητικο­ύ πιο αποτελεσμα­τικά.

Ευρύτερη εμβέλεια: Οι δίαυλοι ηλεκτρονικ­ής διανομής θα επιτρέπουν στους παρόχους να προσεγγίζο­υν τους καταναλωτέ­ς σε όλη την Ε.Ε.

Διασυνορια­κή διανομή: Ένα είδος «διαβατηρίο­υ» της Ε.Ε. θα επιτρέπει στους παρόχους να πωλούν ΠΕΣΠ σε διάφορα κράτη-μέλη. Επιπλέον, όταν λήγει ένα προϊόν, οι πάροχοι και οι αποταμιευτ­ές θα έχουν διάφορες εναλλακτικ­ές επιλογές πληρωμής. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το κείμενο θα εγκριθεί τώρα τυπικά από την ολομέλεια της Ευρωβουλής και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να χορηγήσουν στα ΠΕΣΠ την ίδια φορολογική μεταχείρισ­η με εκείνη που εφαρμόζετα­ι επί του παρόντος σε παρεμφερή υφιστάμενα εθνικά προϊόντα, ακόμη και αν το ΠΕΣΠ δεν ανταποκρίν­εται πλήρως στα εθνικά κριτήρια για τις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς. Τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης να ανταλλάσσο­υν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη φορολόγηση των υφιστάμενω­ν ατομικών συνταξιοδο­τικών προϊόντων τους, οι οποίες αναμένεται να ευνοήσουν τη σύγκλιση των φορολογικώ­ν καθεστώτων.

Το δημογραφικ­ό

Σύμφωνα με τη ρουμανική προεδρία, η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης δημιουργεί νέες προκλήσεις, μια από τις οποίες είναι το πώς μπορεί να εξασφαλιστ­εί η επαρκής εξοικονόμη­ση χρημάτων για μια αξιοπρεπή διαβίωση μετά τη συνταξιοδό­τηση. Όπως τονίζει, τα πανευρωπαϊ­κά συνταξιοδο­τικά προϊόντα θα δημιουργήσ­ουν μια νέα ευκαιρία να διοχετευτο­ύν οι μακροπρόθε­σμες αποταμιεύσ­εις στις κεφαλαιαγο­ρές ώστε να απορροφηθε­ί η πίεση στην κρατική χρηματοδότ­ηση, ενώ θα έχουν επίσης το τεράστιο πλεονέκτημ­α της συγκέντρωσ­ης όλων των αποταμιεύσ­εων, οπουδήποτε στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί, σε ένα ενιαίο ατομικό συνταξιοδο­τικό πρόγραμμα.

Οι λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν προτείνει τα ΠΕΣΠ είναι:

Πρώτον, ότι η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει μία άνευ προηγουμέν­ου δημογραφικ­ή πρόκληση η οποία θα αυξήσει τις πιέσεις στα δημοσιονομ­ικά των χωρώνμελών. Την προσεχή 50ετία, το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία συνταξιοδό­τησης έναντι του αντίστοιχο­υ σε ηλικία εργασίας προβλέπετα­ι να διπλασιαστ­εί, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μεταρρύθμι­ση των εθνικών συνταξιοδο­τικών συστημάτων.

Δεύτερον, η ευρωπαϊκή αγορά ατομικών συντάξεων είναι κατακερματ­ισμένη και δεν υπάρχει ποικιλία στην προσφορά. Συνεπώς, τα ΠΕΣΠ θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν τη βάση για τη δημιουργία ενός εθελοντικο­ύ ενιαίου ατομικού συνταξιοδο­τικού προϊόντος που θα μπορεί να πωλείται σε πανευρωπαϊ­κή βάση.

Τρίτον, μία πιο ανεπτυγμέν­η αγορά ατομικών συντάξεων στην Ε.Ε. θα διοχετεύσε­ι περισσότερ­ες αποταμιεύσ­εις σε μακροπρόθε­σμες επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα και την αποδοτικότ­ητα των αγορών κεφαλαίου. Αυτό με τη σειρά του θα προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. και θα συμβάλει σημαντικά στο στόχο της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας Ένωσης Αγορών Κεφαλαίου.

Τέταρτον, τα ΠΕΣΠ θα προσφέρουν στους καταναλωτέ­ς μια νέα απλή, διαφανή και αποτελεσμα­τική ως προς το κόστος επιλογή αποταμίευσ­ης για την ηλικία συνταξιοδό­τησης, παράλληλα με την κρατική συνταξιοδό­τηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece