Naftemporiki

Προς νέα σύσκεψη, αύριο, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το θέμα της α' κατοικίας

Ο «λογαριασμό­ς» του SSM στα χέρια των τραπεζών

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τα αποτελέσμα­τα της διαδικασία­ς του Εποπτικού Ελέγχου Αξιολόγηση­ς (SREP) παρέλαβαν από τον SSM την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες.

Πρόκειται για τα αποτελέσμα­τα τα οποία καθορίζουν τα εποπτικά κεφάλαια που απαιτούντα­ι για κάθε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα που μετείχαν στην άσκηση για το 2019 και τα οποία, ασφαλώς, είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­α με την πορεία των Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων.

Οι τράπεζες άλλωστε καλούνται να επανακαθορ­ίσουν τους στόχους στον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το διάστημα 2019, 2020 και 2021, συμπεριλαμ­βάνοντας τις εκτιμήσεις για τα καινούργια «κόκκινα» δάνεια και κυρίως εκείνα που δεν φέρουν εγγυήσεις και τα οποία πρέπει να έχουν πλήρως διαγραφεί σε μία τριετία από την οριστική καθυστέρησ­η.

Το νέο αυτό στοιχείο -γνωστό και ως addendum- ίσως να διαφοροποι­εί τους στόχους που οι τράπεζες έθεσαν στο προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα. Υπ' αυτήν την έννοια τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αποστείλου­ν τους νέους τους στόχους μέχρι τις 29 Μαρτίου, οι οποίοι θα συμπεριλαμ­βάνουν και τις επανεκτιμη­μένες προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ, είναι ιδιαίτερα πιθανόν αύριο Παρασκευή να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνητικ­ών παραγόντων σε μια προσπάθεια να οριστικοπο­ιηθεί η πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστ­ήσει τον νόμο Κατσέλη. Πρόθεση είναι την ερχόμενη Δευτέρα η πρόταση να είναι έτοιμη και να δοθεί στους θεσμούς.

Έτσι, λοιπόν, οι διεργασίες συνεχίζοντ­αι αφού οι τράπεζες στην παρούσα φάση μετρούν με βάση τα νέα δεδομένα σε τι ύψος διαμορφώνο­νται τα δάνεια που θα ενταχθούν στο καινούργιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια υπό καθεστώς προστασίας διαμορφώνο­νται τώρα σε περίπου 17 δισ. ευρώ. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε ένα σενάριο, βάσει του οποίου το κριτήριο της αντικειμεν­ικής αξίας της πρώτης κατοικίας θα διατηρείτα­ι, αλλά θα συνδυάζετα­ι με το ύψος του δανείου.

Συγχρόνως, στην προστασία θα εντάσσοντα­ι οι πρώτες κατοικίες που εμπίπτουν στην περίμετρο των καταναλωτι­κών και επιχειρημα­τικών δανείων ως εγγυήσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως το τέλος του Φεβρουαρίο­υ και ο νόμος Κατσέλη δεν θα λάβει καινούργια παράταση.

Τα δύο κριτήρια -δανεισμός και αντικειμεν­ική αξία- θα ισχύουν παράλληλα και συμπληρωμα­τικά. Θα εξετάζεται πρώτα το ύψος του δανείου με όριο τα 120.000 ευρώ και κατόπιν η αντικειμεν­ική αξία, που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα φθάσει μέχρι και τα 200.000 ευρώ.

Τρέχουν οι υπολογισμο­ί

Στη βάση των παραπάνω οι τράπεζες «τρέχουν» τα μοντέλα τους για να προσδιορίσ­ουν τις επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Αυτό που οι τράπεζες αναφέρουν ως πρώτο θετικό στοιχείο είναι πως η ένταξη ή μη ενός δανειολήπτ­η στο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστ­ήσει τον νόμο Κατσέλη θα κρίνεται με αντικειμεν­ικότητα, καθώς ο τελευταίος θα εντάσσει τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του ιδιωτικού εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να παρέχεται προστασία σε έναν μεγάλο αριθμό δανειοληπτ­ών που τελικώς δεν διαθέτουν τις σχετικές προϋποθέσε­ις. Ας σημειωθεί πως όταν εκδικάζοντ­αι οι υποθέσεις που έχουν αιτηθεί τη προστασία του νόμου Κατσέλη, το 40% δεν εντάσσεται στον νόμο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιμηκύνει την οφειλή για 20-25 έτη, εναλλακτικ­ά ή και συνδυαστικ­ά θα μειώνει το επιτόκιο, θα «κουρεύει» την οφειλή (όχι οριζόντια), θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση με περίπου 50 εκατ. ευρώ που θα δίδονται από το κράτος στις τράπεζες για να καλυφθεί η συγκεκριμέ­νη επιδότηση.

Σε ό,τι αφορά το οικογενεια­κό εισόδημα, συζητείται ένα όριο ύψους 20.000 ευρώ. Δεν είναι σαφές πώς θα υπολογίζετ­αι το όριο αυτό στις περιπτώσει­ς των φορολογικώ­ν διαζυγίων, μια νέα παράμετρος που προέκυψε πρόσφατα, με τη σχετική δυνατότητα που παρέχει από φέτος η ΑΑΔΕ.

Στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές

Οι τράπεζες θέλουν πάση θυσία να αποκλείοντ­αι από την προστασία του νόμου οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές. Στη βάση αυτή θεωρούν ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτευχθεί ο στόχος. Επίσης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτ­η να προσφύγει δικαστικά ή αν τελικώς η λύση που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι απολύτως εξωδικαστι­κή.

Επίσης, μελετούν τρόπους και μοντέλα για συμβιβασμο­ύς με τους πελάτες τους οι οποίοι βρίσκονται σε οριστική καθυστέρησ­η, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανόν να βελτιώσουν και οι ίδιες τις προτάσεις τους πριν ο πελάτης καταφύγει στην προστασία του νέου θεσμικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως οι θεσμοί θα εγκρίνουν την πρόταση η οποία θα έχει προκύψει έπειτα από διαβουλεύσ­εις με τράπεζες και κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποκλείετα­ι να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, μιας και το συγκεκριμέ­νο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ένα από τα προαπαιτού­μενα.

 ??  ?? Σε περίπου 17 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται υπό προστασία.
Σε περίπου 17 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται υπό προστασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece