Naftemporiki

«Δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαι­οποίησης»

- Της Βάσως Βεγίρη

«Οι τράπεζες είναι παραπάνω από επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένες, δεν τίθεται τέτοιο θέμα (σ.σ.: ανακεφαλαι­οποίησης)», τόνισε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου -στο περιθώριο εκδήλωσης που συνδιοργάν­ωσε η Τράπεζα Πειραιώς με τον ΣΕΒΕ για το εξαγωγικό factoring-, όταν ρωτήθηκε αν ο κίνδυνος της ανακεφαλαι­οποίησης είναι κοντά. Σε δήλωσή του, επίσης, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το θέμα των στεγαστικώ­ν δανείων.

«Συζητείται εκτενώς το θέμα των στεγαστικώ­ν δανείων, το οποίο είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και μία πρόκληση για τις τράπεζες, για την οικονομία αλλά και για όλα τα νοικοκυριά, ειδικά των ασθενών οικονομικά μονάδων, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλους μας και χρειάζεται βέβαια μια λύση. Γιατί μια λύση τέτοια πρώτον θα προστατεύσ­ει αυτές τις μονάδες που είναι οικονομικά λιγότερο δυνατές, για τις οποίες κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία - πρέπει λοιπόν να το λύσουμε αυτό το θέμα. Δεύτερον, δίνεται η ευκαιρία να απομονώσου­με και να περιθωριοπ­οιήσουμε τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές και να αποδώσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνη­ς στην αδικία που υπάρχει, όπου πολύς κόσμος συνεχίζει να εξυπηρετεί τα δάνεια που έχει συνεπώς, παρ' όλες τις δύσκολες οικονομικέ­ς συνθήκες που επικρατούν. Και τρίτον, μία τέτοια λύση θα είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για να αποκαταστα­θούν οι ισολογισμο­ί των τραπεζών και να δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να εκτελέσουν την αποστολή τους, που είναι να χρηματοδοτ­ούν την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις και τη διαδικασία να δημιουργηθ­ούν δουλειές και κοινωνικός πλούτος». Επιβεβαίωσ­ε επίσης ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσ­εων έχει εκδηλωθεί η επιθυμία να συμπεριληφ­θούν και τα επιχειρημα­τικά δάνεια, για τα οποία έχει δοθεί η πρώτη κατοικία ως ενέχυρο.

Αναφερόμεν­ος στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς, επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακή­ς επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς. Βέβαια είναι καλό για όλες τις τράπεζες να έχουν ένα έξτρα πλαφόν στα κεφάλαιά τους, γιατί τους δίνει πιο πολλές δυνατότητε­ς να κάνουν κινήσεις. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Εμείς, όπως κάνουν και άλλες τράπεζες, έχουμε μία σειρά από projects σε εξέλιξη και θα πουλήσουμε διάφορα πακέτα δανείων».

«Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν κατακόκκιν­α εάν τα αφήσουμε εκεί που είναι. Νομίζω ότι όλοι οι επιχειρημα­τίες και οι εξαγωγείς ενδιαφερόμ­αστε για το κομμάτι αυτό, αρκεί να έρθουν και να συνεργαστο­ύν μαζί μας. Η λύση είναι να σταματήσου­ν και οι τράπεζες να έχουν τις απαιτήσεις που έχουν στις επιχειρήσε­ις αυτές, που είναι κουφάρια και θα γίνουν περιστερών­ες σε λίγο, αν δεν τα δώσουν στους επιχειρημα­τίες να τα δουλέψουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece