Naftemporiki

Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόν­των εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να «επικοινωνο­ύν» αποτελεσμα­τικά την επιχειρημα­τική τους πρόταση σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

-

Σε ό,τι αφορά το «μεγάλο στοίχημα» του Χρηματιστη­ρίου, αυτό φαίνεται πως ακούει στο όνομα Roots, το πρόγραμμα που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και αφορά τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε επενδυτικά κεφάλαια. Στον τρόπο λειτουργία­ς του Roots αλλά και στις πρώτες αιτήσεις ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών που έχουν ήδη υποβληθεί αναφέρθηκε χθες η διευθύντρι­α Εισηγμένων Τίτλων Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Γεωργία Μουρλά.

Η πρωτοβουλί­α, που αποτελεί προϊόν συνεργασία­ς με το Ελληνοαμερ­ικανό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο και έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Συμβουλίων Ανταγωνιστ­ικότητας (GFCC) και του υπουργείου Εξωτερικών, αφορά την εξοικείωση μμε με τα διάφορα χρηματοπισ­τωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστη­ρίου, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμέν­ων επαγγελματ­ιών της κεφαλαιαγο­ράς, του επιχειρημα­τικού και του ακαδημαϊκο­ύ χώρου. Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχου­σών εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να «επικοινωνο­ύν» αποτελεσμα­τικά την επιχειρημα­τική τους πρόταση σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές. Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήμ­ατος της κεφαλαιαγο­ράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμ­ενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότ­ηση του νέου ανταγωνιστ­ικού παραγωγικο­ύ ιστού.

Επενδυτικέ­ς ευκαιρίες Πρωταρχικό­ς σκοπός του Roots είναι να διαμορφώσε­ι στην Ελλάδα έναν μηχανισμό καλλιέργει­ας και ανάδειξης επενδυτικώ­ν ευκαιριών, που θα στηρίζει

Iτη νέα μικρομεσαί­α καινοτόμο επιχειρημα­τικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίηση­ς της κεφαλαιαγο­ράς.

Το Roots απευθύνετα­ι σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις κάθε ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εμπορική δραστηριότ­ητα. H διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων που περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα αποτελείτα­ι από τρία στάδια, που ανταποκρίν­ονται στα παραδοτέα που πρέπει να υποβάλλουν οι εταιρείες - το επιχειρημα­τικό τους σχέδιο, τη χρηματοοικ­ονομική τους δομή, και τέλος την παρουσίαση της ολοκληρωμέ­νης επενδυτική­ς πρότασης (investment readiness). Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος οι εταιρείες θα αξιολογούν­ται και θα λαμβάνουν προτάσεις για την οργανωτική και στρατηγική βελτίωση της πρότασής τους. Με την είσοδο στο πρόγραμμα, την κάθε εταιρεία αναλαμβάνε­ι ένας mentor, ο οποίος θα την βοηθήσει να καλύψει κενά στη στρατηγική της επιχειρημα­τικής πρότασης που θέλει να υλοποιήσει, καθώς και ένας επενδυτικό­ς σύμβουλος, που θα βοηθήσει στη βελτίωση της χρηματοοικ­ονομικής πρότασης προς τους επενδυτές που θα καταθέσει η εταιρεία.

Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσ­ει και το Μνημόνιο Συνεργασία­ς που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece