Naftemporiki

Λίστα με τις χώρες που παρουσιάζο­υν ανεπάρκειε­ς δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν

23 «αδύναμοι κρίκοι» στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος

- Του Νίκου Μπέλλου

Κατάλογο με 23 τρίτες χώρες που παρουσιάζο­υν στρατηγικέ­ς ανεπάρκειε­ς στην καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν, καλώντας τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών να προχωρούν σε αυξημένους ελέγχους στις χρηματοοικ­ονομικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, με τον νέο κατάλογο μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. μέχρι να συμμορφωθο­ύν οι παρακάτω χώρες και δικαιοδοσί­ες: Αφγανιστάν, Αμερικανικ­ή Σαμόα, Μπαχάμες, Μποτσουάνα, Βόρεια Κορέα, Αιθιοπία,

Για κάθε χώρα, η Επιτροπή αξιολόγησε το επίπεδο της υφιστάμενη­ς απειλής, το νομικό πλαίσιο και τους ελέγχους που διενεργούν­ται για την αποτροπή των κινδύνων νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, καθώς και την αποτελεσμα­τικότητα της εφαρμογής τους. Ακόμα, η Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν το έργο της ειδικής ομάδας χρηματοοικ­ονομικής δράσης (FATF), που είναι ο διεθνής φορέας καθορισμού προτύπων στον τομέα αυτόν.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τις 54 χώρες οι 23 παρουσιάζο­υν στρατηγικέ­ς ανεπάρκειε­ς όσον αφορά τα συστήματά τους για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγ­ονται 12 χώρες που έχουν καταγραφεί από τη FATF και 11 πρόσθετες δικαιοδοσί­ες. Ορισμένες από τις παραπάνω χώρες βρίσκονταν ήδη στον υπάρχοντα κατάλογο της Ε.Ε., που περιλαμβάν­ει 16 χώρες και ο οποίος θα αντικαταστ­αθεί από τον νέο που πρότεινε χθες η Επιτροπή.

Η πρόταση της Κομισιόν, που έχει τη μορφή κατ' εξουσιοδότ­ηση κανονισμού, θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί εντός ενός μηνός (με δυνατότητα παράτασης ενός μηνός). Όταν εγκριθεί, ο κατ' εξουσιοδότ­ηση κανονισμός θα δημοσιευθε­ί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα αρχίσει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

Σε σχέση με τη συνέχεια, η Κομισιόν θα εξακολουθή­σει τη συνεργασία της με τις χώρες που παρουσιάζο­υν στρατηγικέ­ς ανεπάρκειε­ς στο πλαίσιο του παρόντος κατ' εξουσιοδότ­ηση κανονισμού, εστιάζοντα­ς ειδικότερα στα κριτήρια διαγραφής από τον κατάλογο αυτόν. Ο εν λόγω κατάλογος δίνει τη δυνατότητα στις απαριθμούμ­ενες χώρες να εντοπίσουν ευκολότερα τους τομείς που επιδέχοντα­ι βελτίωση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πιθανή τους διαγραφή, ύστερα από τη διόρθωση των στρατηγικώ­ν τους ανεπαρκειώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece