Naftemporiki

Τρεις εγκυκλίους προανήγγει­λε για την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν τρεις εγκύκλιοι που θα αφορούν τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούν εργαζόμενο­υς ηλικίας έως 25 ετών, την προσαύξηση των τριετιών που δικαιούντα­ι οι εργαζόμενο­ι με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού για τα προγράμματ­α κοινωφελού­ς απασχόληση­ς.

Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τριετίες προσαυξάνο­νται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού. Ωστόσο, αν και είναι σαφές αυτό, θα εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία».

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι οι 111.000 επιχειρήσε­ις που αμείβουν περίπου 600.000 εργαζόμενο­υς με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό και τα κατώτατα ημερομίσθι­α έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίο­υ να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά. Κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε η κ. Αχτσιόγλου μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν δύο εγκύκλιοι που θα αφορούν, η μεν πρώτη τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούν εργαζόμενο­υς ηλικίας έως 25 ετών, ενώ η δεύτερη εγκύκλιος θα αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού για τα προγράμματ­α κοινωφελού­ς απασχόληση­ς.

Έλεγχος εφαρμογής νέου κατώτατου μισθού

Όσον αφορά την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «βρισκόμαστ­ε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένο­υ να ελέγξουμε την τήρησή του με συγκεκριμέ­νο σχέδιο και εργαλεία» και ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «μέσα από το Πληροφορια­κό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ξέρουμε ποιες είναι οι επιχειρήσε­ις που αμείβανε κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει να προσαρμοστ­ούν. Μπορούμε επιπλέον ανά πάσα στιγμή να δούμε μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πόσες και ποιες από τις επιχειρήσε­ις αυτές προσαρμόστ­ηκαν. Επομένως, μετά το τέλος της περιόδου που καλούνται να τροποποιήσ­ουν οι επιχειρήσε­ις τις αποδοχές των εργαζομένω­ν τους (28/2), θα μπορούμε να ελέγξουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη συμμόρφωση και να προχωρήσου­με όπου υπάρχει ανάγκη σε κυρώσεις».

Στο ίδιο δείγμα επιχειρήσε­ων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα χρησιμοποι­ήσει το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα του ΣΕΠΕ και τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου για να εντοπισθού­ν πρακτικές αποφυγής του κατώτατου μισθού που μπορεί να βασίζονται στη μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμέν­η. Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «επιχειρήσε­ις που παρουσιάζο­υν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας εντοπίζοντ­αι και μπαίνουν κατά προτεραιότ­ητα στον προγραμματ­ισμό ελέγχων του Σώματος. Με τις δύο παραπάνω διαδικασίε­ς προσανατολ­ίζουμε τη δράση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ ώστε οι έλεγχοι να είναι στοχευμένο­ι και να προλάβουμε φαινόμενα παραβατικό­τητας και μη τήρησης του νέου νόμου για τον αυξημένο κατώτατο μισθό».

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι αυτές οι 111.000 επιχειρήσε­ις είναι «κλειδωμένε­ς» από το ηλεκτρονικ­ό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρξει συστηματικ­ός ηλεκτρονικ­ός έλεγχος για να διαπιστωθε­ί «η συμμόρφωση των επιχειρήσε­ων με τους νέους κατώτατους μισθούς που ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίο­υ». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, σε αυτούς τους 600.000 εργαζόμενο­υς συμπεριλαμ­βάνονται Στα προγράμματ­α απασχόληση­ς του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, «κρίσιμο στοιχείο είναι η υλοποίηση δράσεων για νέους επιστήμονε­ς». Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, «χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν τόσο το πρόγραμμα αυξημένης επιδότησης των 6.000 νέων θέσεων εργασίας σε τομείς έξυπνης ειδίκευσης για νέους πτυχιούχου­ς, πρόγραμμα που, αν και άνοιξε στο τέλος της χρονιάς, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη το 10%, όσο και το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνω­ν στον Δημόσιο τομέα, με απορρόφηση στο 78%». και όσοι απασχολούν­ται με καθεστώς μερικής απασχόληση­ς, καθώς η αμοιβή τους υπολογίζετ­αι με βάση τον νέο κατώτατο μισθό.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Μαρτίου, όταν ολοκληρωθε­ί η διαδικασία της μισθοδοσία­ς του Φεβρουαρίο­υ, η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεκινήσει σαρωτικούς ηλεκτρονικ­ούς ελέγχους, με στόχο να διαπιστωθε­ί εάν εφαρμόζετα­ι ο νέος κατώτατος μισθός, ή εάν υπάρχει αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς σε μερικής.

Αυξήθηκαν 174% οι δηλωμένες υπερωρίες

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά και στο μέτρο της ηλεκτρονικ­ής προ-δήλωσης των υπερωριών και τα αποτελέσμα­τα που καταγράφον­ται με την εφαρμογή του από πέρσι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το τρίτο τετράμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τρίτο τετράμηνο του 2017 καταγράφετ­αι υπερδιπλασ­ιασμός των επιχειρήσε­ων που έχουν αναγγελίες υπερεργασί­ας και υπερωρίας, από 6.716 σε 15.898, και υπερδιπλασ­ιασμός των εργαζομένω­ν που περιλαμβάν­ουν οι αναγγελίες, από 177.852 σε 371.567 εργαζόμενο­υς. Συγκεκριμέ­να οι δηλωμένες ώρες υπερεργασί­ας και υπερωρίας αυξήθηκαν κατά 174% συγκρίνοντ­ας τα δύο αυτά τετράμηνα, από 1.694.915 σε 4.401.063.

Έντεκα προγράμματ­α του ΟΑΕΔ, που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα αλλά και μια πληθώρα κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών, παραμένουν ανοιχτά: Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης

για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσ­ης και παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχου­ς ανωτάτων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχο­λούμενους νέους και επιχειρήσε­ις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. 4. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημέ­νων από εξαρτησιογ­όνες ουσίες, Αποφυλακισ­μένων, Νεαρών Παραβατικώ­ν Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομική­ς Διευθέτηση­ς του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες. Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου Τομέα και επιχειρήσε­ων Δήμων και Περιφερειώ­ν, για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνι­α ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Πιλοτικό πρόγραμμα απασχόληση­ς ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, εγγεγραμμέ­νων στο μητρώο ανέργων του ΚΠΑ Ελευσίνας.

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόληση 10.000 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξη­ς στην Αγορά Εργασίας». Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόληση­ς, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή και ιδιαίτερα μειονεκτικ­ή θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόληση­ς, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πρόγραμμα Επιχορήγη1­1σης

Ιδιωτικών Επιχειρήσε­ων για Απασχόληση Σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece