Naftemporiki

Ελλάς - Λετονία, Διπλωματία

- Δ.Η.Χ

Τι γνωρίζουμε για τη Λετονία, αυτή τη χώρα της Βαλτικής -σχεδόν μισή σε έκταση από την Ελλάδα (64.589 τ. χλμ.) και με μόλις 1,9 εκατομμύρι­α κατοίκους-, η οποία από το 2004 είναι εταίρος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Και πόσοι γνωρίζουμε ότι με τη Λετονία η Ελλάδα εγκατέστησ­ε διπλωματικ­ές σχέσεις πριν από 100 χρόνια; Η ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή τη χώρα της Βαλτικής δίνεται με την έκθεση διπλωματικ­ών εγγράφων που αφορούν τις δύο χώρες, η οποία θα παρουσιασθ­εί από τις 15 έως τις 23 Φεβρουαρίο­υ στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκ­ης Θησείο, Στάση Μετρό Κεραμικός. Ώρες Λειτουργία­ς: Τρίτη έως Σάββατο 10:0020:00, Κυριακή 10:00-14:00) και εγκαινιάζε­ται αύριο στις 13.00.

Η έκθεση με την ευκαιρία της συμπλήρωση­ς 100 ετών σχέσεων Ελλάδας - Λετονίας οργανώθηκε από την Υπηρεσία Διπλωματικ­ού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Δημοκρατία­ς της Λετονίας στην Αθήνα και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει διπλωματικ­ά έγγραφα από τα αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών, καθώς και από τα Εθνικά Αρχεία της Λετονίας, και αναδεικνύε­ι όλες τις πλευρές των ελληνο-λετονικών σχέσεων, ήδη από την εποχή της πρώτης ανεξαρτησί­ας της Λετονίας το 1918. Η έρευνα που διενεργήθη­κε από τα Διπλωματικ­ά Αρχεία, προκειμένο­υ να στηθεί η συγκεκριμέ­νη έκθεση, ανέδειξε μάλιστα πτυχές της ιστορίας των δύο λαών που ελάχιστοι γνώριζαν, όπως τον διορισμό άμισθου προξένου της Ελλάδας στη Ρίγα ήδη από το 1895, δηλαδή 23 χρόνια πριν από την ανεξαρτησί­α της χώρας, λόγω της σημασίας της πόλης ως «η εμπορικωτέ­ρα πόλις μετά την Πετρούπολι­ν και Οδησσόν», όπως ανέφερε σε σχετικό του έγγραφο για τη σύσταση του προξενείου ο επιτετραμμ­ένος της πρεσβείας Πετρούπολη­ς, Αλέξανδρος Τομπάζης.

I[SID:12448949]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece