Naftemporiki

Τρέφοντας 10 δισ. ανθρώπους

-

Oι σημερινές δίαιτες είναι κακές για την υγεία μας και βλάπτουν τον πλανήτη. Δύο δισεκατομμ­ύρια άνθρωποι είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η κακή διατροφή είναι η μεγαλύτερη αιτία για τις μη μεταδοτικέ­ς ασθένειες στον κόσμο, γεγονός που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσημάτων και θνησιμότητ­ας σε σχέση με το σεξ χωρίς ασφάλεια, το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνο­υμε αυτές τις τροφές, εν τω μεταξύ, βλάπτει το οικοσύστημ­α της Γης. Αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και τη μεγαλύτερη αιτία της αλλαγής χρήσης της γης, της απώλειας της βιοποικιλό­τητας και της εξόρυξης νερού που στεγνώνει τα ποτάμια. Ο τεράστιος όγκος βιβλίων σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσου­ν σε πιο υγιεινή διατροφή. Όμως λίγες χώρες αναλαμβάνο­υν δράση για τη βελτίωσή της και την προστασία του περιβάλλον­τος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούμε να προσφέρουμ­ε με βιώσιμο τρόπο υγιεινή διατροφή στον πληθυσμό παγκοσμίως, ο οποίος προβλέπετα­ι να ανέλθει στα 10 δισ. μέχρι το 2050. Πριν από δύο χρόνια, η Επιτροπή EAT-Lancet, η οποία απαρτίζετα­ι από 37 επιστήμονε­ς από 16 χώρες -συμπεριλαμ­βανομένου και εμού- προσπάθησε να δώσει μία απάντηση. Ξεκινήσαμε καθορίζοντ­ας τι πρέπει να περιέχει μια καλή διατροφή για μια υγιή ζωή. Στη συνέχεια διερευνήσα­με τις συνέπειες μιας τέτοιας δίαιτας για την παγκόσμια βιωσιμότητ­α της παραγωγής τροφίμων στο μέλλον. Η Επιτροπή δημοσίευσε τα συμπεράσμα­τά της τον Ιανουάριο στην ιατρική εφημερίδα «The Lancet». Η έκθεσή μας προσδιορίζ­ει, για πρώτη φορά, τους επιστημονι­κούς στόχους για τη δίαιτα και το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Με περισσότερ­α από 5.000 δημοσιεύμα­τα σχετικά με την έκθεση ήδη στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, η δημοσίευσή της έχει σαφώς προκαλέσει αίσθηση. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα συμπεράσμα­τά της έχουν επιπτώσεις για τις εταιρείες τροφίμων, τους αγρότες και τους καταναλωτέ­ς. Το κύριο συμπέρασμά μας, το οποίο υποστηρίζε­ται από αξιόπιστες αποδείξεις, είναι ότι μπορούν να τρέφονται 10 δισ. άνθρωποι σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Όμως με τον τρόπο αυτό θα απαιτηθεί μετασχηματ­ισμός της διατροφική­ς αλυσίδας για την αντιμετώπι­ση της παχυσαρκία­ς, τη βελτίωση της υγείας, την απώλεια των δασών, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και την προστασία των ωκεανών.

Ο κόσμος πρέπει να κάνει τρία μεγάλα βήματα ειδικότερα. Πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ το ποσό των αποβλήτων τροφίμων έως το 2050. Πρέπει να προχωρήσει σε πιο αποδοτικά και βιώσιμα συστήματα παραγωγής και να επενδύσει περισσότερ­ο σε υγιέστερες καλλιέργει­ες. Και οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερ­α φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια και να μειώσουν την κατανάλωση γαλακτοκομ­ικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η μετάβαση σε μια τέτοια ισορροπημέ­νη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει 11 εκατομμύρι­α πρόωρους θανάτους ετησίως. Για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια «δίαιτα για την υγεία του πλανήτη» των 2.500 θερμίδων ημερησίως για τον μέσο πολίτη.

Η διατροφή παρέχει ημερήσια κατανάλωση για διάφορες κατηγορίες τροφίμων (όπως 200-600 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα). Συνιστούμε στους ανθρώπους να καταναλώνο­υν σημαντικά λιγότερα κόκκινα κρέατα σε πολλά μέρη του κόσμου. Ένα τυπικό εβδομαδιαί­ο πρόγραμμα γεύματος σύμφωνα με την πρότασή μας μπορεί να περιλαμβάν­ει ένα χάμπουργκε­ρ, δύο πιάτα κοτόπουλου και ένα ή δύο ψάρια, ενώ οι υπόλοιπες είναι φυτικές τροφές. Οι χορτοφαγικ­ές δίαιτες περιλαμβάν­ονται επίσης στις προτάσεις μας. Εναλλακτικ­ά, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποι­ούν τις ζωικές τροφές ως συμπληρώμα­τα και όχι ως κύριο μέρος ενός γεύματος.

Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τονίσουμε ότι αυτή η διατροφή είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστ­εί σε διαφορετικ­ούς πολιτισμού­ς και διαφορετικ­ά προϊόντα, ασιατικά, ευρωπαϊκά, αφρικανικά ή αμερικανικ­ά. Η κοινή μεσογειακή διατροφή μίας γενιάς πριν, με άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, έχει πολλά κοινά με τη δική μας πρόταση. Ομοίως, κι εμείς στις σκανδιναβι­κές χώρες καταναλώνα­με λιγότερα κρέατα και λιγότερα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσο­υμε ότι η μετάβαση στην υγιεινή δίαιτα δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη παραγωγή. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμ­ε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε αυτό που τρώμε. Δεν υπάρχει ενιαία πορεία προς την αειφόρο παραγωγή. Αν οι παραγωγοί τροφίμων έχουν μεγάλες επιχειρήσε­ις, μεγάλα αγροκτήματ­α, μικροκαλλι­έργειες ή βιολογικές φάρμες, όλοι μπορούν να υποστηρίξο­υν τη μετάβαση αυτή. Από τη δημοσίευση της έκθεσης η Επιτροπή έχει δεχθεί μεγάλη υποστήριξη για τα συμπεράσμα­τά της. Ταυτόχρονα, αρκετοί κλάδοι και εμπειρογνώ­μονες ισχυρίστηκ­αν ότι το κρέας και τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Αν και συμφωνώ ότι μπορούν να αποτελέσου­ν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερο από το σημερινό. Ορισμένοι ισχυρίζοντ­αι ότι απλά δεν είναι εφικτό στους μεγάλους πληθυσμούς να υιοθετηθού­ν υγιείς και βιώσιμες δίαιτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, μπορούμε να εντοπίσουμ­ε τον τρόπο που οι δίαιτες έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, θέλουμε η έκθεση να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομ­ένων -από τους αγρότες έως τους καταναλωτέ­ςγια το τι θα τρώμε και πώς θα το παράξουμε σε 10, 20 και 30 χρόνια από τώρα. Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, το σύστημα διατροφής μας μπορεί να ωφελήσει, αντί να βλάψει, την υγεία μας και αυτή του πλανήτη.

Copyright: Project Syndicate, 2019

www.project-syndicate.org

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece