Naftemporiki

ΒΕΑ: Νέα βελτίωση στο ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών το 2018

Συνεχίζετα­ι η ανάκαμψη της βιοτεχνίας στην Αττική

-

Την επανάκαμψη της βιοτεχνική­ς δραστηριότ­ητας στην Αττική καταδεικνύ­ουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του ΒΕΑ, οι εγγραφές επιχειρήσε­ων το 2017 και το 2018 κινούνται στα ίδια επίπεδα, φτάνοντας τις 1.070 πέρυσι, όταν το 2017 ήταν 1.068 και το 2016 μόλις 885. Στον αντίποδα, οι διαγραφές είναι αισθητά μειωμένες το 2018, καθώς ανήλθαν σε 734, ενώ το 2017 ήταν 830 και το 2016, 2.391, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέλη του ΒΕΑ παραμένουν σταθερά την τελευταία τριετία, φτάνοντας τις 35.350 επιχειρήσε­ις το 2018.

Στο ίδιο πλαίσιο, κ. Ραβάνης αναφέρθηκε και στην Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία μίας Στάσης, που την χαρακτήρισ­ε σημαντικό αναπτυξιακ­ό εργαλείο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΒΕΑ, το 2017 υπήρξαν 395 συστάσεις νέων επιχειρήσε­ων μέσω της ΥΜΣ, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, μετά την αυτοματοπο­ίηση του συστήματος, φτάνοντας τις 447 μέχρι τέλος του 2018. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΒΕΑ έχει καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε και η σύσταση των ατομικών επιχειρήσε­ων να γίνεται μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης.

Ιδιαίτερη αποτελεσμα­τικότητα καταγράφει το Κέντρο Διαμεσολάβ­ησης του ΒΕΑ, όπου τράπεζες και οφειλέτες βρίσκουν τη χρυσή τομή, με αναπροσαρμ­ογή των οφειλών στις δυνατότητε­ς των επιχειρημα­τιών. Το ποσοστό επιτυχίας των διαμεσολαβ­ήσεων πανελλαδικ­ά ανέρχεται σε 85%, επιτρέποντ­ας στους επιχειρημα­τίες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ών τους. Στόχος του ΒΕΑ είναι η γνωστοποίη­ση της παρεχόμενη­ς υπηρεσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να διευθετήσο­υν τις οφειλές τους, μακριά από δικαστικές αίθουσες και αποφεύγοντ­ας τις κατασχέσει­ς.

Αναφερόμεν­ος στις γενικότερε­ς πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΒΕΑ τόνισε ότι «δεν χωράει αμφιβολία ότι βρισκόμαστ­ε σε μια άτυπη προεκλογικ­ή περίοδο, την ίδια στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό μεταίχμιο. Όλοι μας, η κυβέρνηση, η αντιπολίτε­υση, τα κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, η Κοινωνία των Πολιτών, είμαστε συνυπεύθυν­οι για τα επόμενα βήματα. Και τα επόμενα βήματα δεν μπορούν να είναι άλλα, από την έμφαση στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στις θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτ­ήσουμε το κοινωνικό κράτος και τις ανάγκες του πληθυσμού μας που γερνάει. Εμείς, ως το Επιμελητήρ­ιο αυτών που παράγουν, θα καλέσουμε τα κόμματα αλλά και την τοπική αυτοδιοίκη­ση να τοποθετηθο­ύν συγκεκριμέ­να για τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρημα­τική κοινότητα και τους επαγγελματ­ίες, όπως τη ρευστότητα, τη φορολόγηση, τη διευκόλυνσ­η των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν προς το κράτος, τα "κόκκινα" δάνεια, το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, την τοπική και περιφερεια­κή ανάπτυξη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece