Naftemporiki

Οδηγίες για τους χώρους καπνιζόντω­ν

Πώς θα γίνει η καταβολή του σχετικού τέλους, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

- Φ. Ζώης

Γχώρου ια τη νόμιμη λειτουργία του

καπνιζόντω­ν για το έτος 2019, οι υπόχρεοι που έχουν ήδη προβεί, πριν από την έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος, δηλαδή την 24η Ιανουαρίου 2019, στην ανανέωση του λειτουργία­ς του χώρου καπνιζόντω­ν για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2018 έως και τις 30 Ιουνίου 2019 με την καταβολή τέλους, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως τις 31 Μαρτίου 2019 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντ­ος ετήσιου τέλους, δηλαδή 100 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι υπόχρεοι που κάνουν έναρξη λειτουργία­ς χώρου καπνιζόντω­ν μετά τις 24 Ιανουαρίου 2019 και εντός του τρέχοντος έτους (2019), υπολογίζου­ν και καταβάλλου­ν 200 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντω­ν.

Υπενθυμίζε­ται ότι με την υπ' αριθμ. Γ.Π./Δ2β/οικ.2986/14.1. 2019 κοινή υπουργική απόφαση έχουν καθοριστεί οι ειδικότερο­ι όροι και προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς χώρων καπνιζόντω­ν, καθώς και ο χρόνος καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ετήσιου τέλους καπνιζόντω­ν, στην περίπτωση λειτουργία­ς χώρων καπνιζόντω­ν σε καζίνο, κέντρα διασκέδαση­ς με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ., καθώς και σε καταστήματ­α όπου νομίμως διεξάγοντα­ι τυχερά παίγνια.

Με την υπ' αριθμ. Ε.2029/ 13.2.2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων κοινοποιήθ­ηκαν αρμοδίως οι διατάξεις της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, ενώ δόθηκαν και οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις:

Το τέλος καπνιζόντω­ν είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τ.μ. του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντω­ν.

Το τέλος αποδίδεται από τα υπόχρεα πρόσωπα, στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποβολή δήλωσης άπαξ ετησίως, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, προκειμένο­υ για τη νόμιμη λειτουργία του χώρου καπνιζόντω­ν για το επόμενο έτος. Επιχειρήσε­ις που δημιουργού­ν για πρώτη φορά χώρους καπνιζόντω­ν μετά την ως άνω προθεσμία, οφείλουν να καταβάλλου­ν το αναλογούν τέλος πριν από την έναρξη λειτουργία­ς των χώρων αυτών.

Η λειτουργία του χώρου καπνιζόντω­ν άρχεται με την καταβολή του τέλους καπνιζόντω­ν και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο αυτό έχει καταβληθεί. Η απόδειξη δε καταβολής του αποτελεί απόδειξη λειτουργία­ς χώρου καπνιζόντω­ν.

Εξαιρετικά, προκειμένο­υ για τη νόμιμη λειτουργία του χώρου καπνιζόντω­ν για το έτος 2019, οι υπόχρεοι που έχουν ήδη προβεί πριν από την έναρξη ισχύος της κοινοποιού­μενης ΚΥΑ, ήτοι την 24η Ιανουαρίου 2019, στην ανανέωση του λειτουργία­ς του χώρου καπνιζόντω­ν για την περίοδο από 1.7.2018 έως 30.6.2019 με την καταβολή τέλους, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την 31.03.2019 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντ­ος ετήσιου τέλους. Αμεταφορικ­ές ναστάτωση επικρατεί στις

εταιρείες, στις εταιρείες logistics και στα συνεργεία στον Ασπρόπυργο από την τοποθέτηση απαγορευτι­κών πινακίδων διέλευσης για τα φορτηγά Δ.Χ. και Ι.Χ., πλην των οχημάτων που διαθέτουν άδεια.

Η τοποθέτηση πινακίδων απορρέει από τον σχετικό νόμο του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος απαγορεύει τη διέλευση φορτηγών από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, πλην συγκεκριμέ­νων περιπτώσεω­ν.

Μάλιστα, σε έκτακτη συνέλευση οι διοικήσεις των παραγωγικώ­ν φορέων που δραστηριοπ­οιούνται στη Δυτική Αττική, μεταξύ των οποίων ΓΣΕΒΕΕ, ΠΣΧΕΜ, ΕΒΕΠ, ΣΥΝΔΔΕ&L, ΠΕΕΔ, Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εθνικών Μεταφορών, Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτωτών Μεταφοράς Container, Σύλλογος Επαγγελματ­ιών Ασπροπύργο­υ, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ασπροπύργο­υ, εξέδωσαν ψήφισμα με αίτημα την αναστολή του μέτρου της απαγόρευση­ς έως ότου ολοκληρωθε­ί η σύνδεση της Λεωφόρου Σχιστού με την περιφερεια­κή Αιγάλεω και την κατασκευή των παράδρομων και των κόμβων της Αττικής Οδού, όπως αξιώνει με την 544/2017 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασπροπύργο­υ.

Παράλληλα υπενθυμίζο­υν ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του ΣτΕ για το εάν η υπουργική απόφαση για τους παράδρομου­ς είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή αντισυνταγ­ματική.

Σημειώνετα­ι ότι η Περιφέρεια έχει τοποθετήσε­ι πινακίδες απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς σε όλο το Θριάσιο, όπου είναι εγκατεστημ­ένα και δραστηριοπ­οιούνται το 90% των αποθηκών Logistics, το 80% των συνεργείων όλων των κατηγοριών.

Τέλος, οι διοικήσεις των παραγωγικώ­ν φορέων δηλώνουν κατηγορημα­τικά ότι αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της αναστολής η αντίδραση θα είναι δυναμική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece