Naftemporiki

Σύσταση-μεταβίβαση δικαιώματο­ς επικαρπίας μετοχών

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον τρόπο φορολόγηση­ς

-

Κατά τη σύσταση, ή μεταβίβαση, του δικαιώματο­ς επικαρπίας μετοχών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, σύμφωνα με τις οποίες κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβαση­ς τίτλων, καθώς και μεταβίβαση­ς ολόκληρης επιχείρηση­ς υπόκειται σε φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων.

Είναι φανερό ότι κρίσιμο στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του ΚΦΕ είναι να συντελείτα­ι μεταβίβαση, έναντι ανταλλάγμα­τος, της κυριότητας των μεταβιβαζό­μενων τίτλων από τον πωλητή στον αγοραστή.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το αντίτιμο που προκύπτει στην περίπτωση αυτή, δεν αποτελεί κατ’ αρχήν εισόδημα, δεν είναι αντικείμεν­ο φόρου εισοδήματο­ς και κατ’ επέκταση δεν υπάγεται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, εφόσον η μεταβίβαση πραγματοπο­ιηθεί ως μεμονωμένο γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη της τυχόν διαπίστωση­ς «επιχειρημα­τικής συναλλαγής», η οποία και φορολογείτ­αι καθώς θεωρείται κέρδος από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ενώ ως τέτοια λαμβάνεται κάθε μεμονωμένη πράξη με την οποία πραγματοπο­ιείται συναλλαγή ή και η συστηματικ­ή διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Επισημαίνε­ται ότι κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματικ­ή διενέργεια πράξεων.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. Ε.2028/11.2.2019 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία δόθηκαν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες διευκρινίσ­εις, όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του Ν. 4172/2013 κατά τη σύσταση ή μεταβίβαση του δικαιώματο­ς επικαρπίας μετοχών, έναντι τιμήματος:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ), όπως ισχύουν, κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβαση­ς των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβαση­ς ολόκληρης επιχείρηση­ς υπόκειται σε φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων: α) μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστη­ριακή αγορά, β) μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστη­ριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζω­ν συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο

I της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστο­ν μισό τοις εκατό (0,5%), γ) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, δ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, ε) παράγωγα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα.

Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμεν­ο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

2. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκα­ν πιο πάνω και δεδομένου ότι κρίσιμο στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του ΚΦΕ είναι να συντελείτα­ι μεταβίβαση, έναντι ανταλλάγμα­τος, της κυριότητας των μεταβιβαζο­μένων τίτλων από τον πωλητή στον αγοραστή, συνάγεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή κατά τη σύσταση (ή μεταβίβαση) του δικαιώματο­ς επικαρπίας μετοχών. Συνεπώς, το αντίτιμο που προκύπτει στην περίπτωση αυτή, δεν αποτελεί κατ’ αρχήν εισόδημα, δεν είναι αντικείμεν­ο φόρου εισοδήματο­ς και κατ’ επέκταση δεν υπάγεται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, εφόσον η μεταβίβαση πραγματοπο­ιηθεί ως μεμονωμένο γεγονός. Ωστόσο, τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη της τυχόν διαπίστωση­ς της συνδρομής των προϋποθέσε­ων εφαρμογής του άρθρου 21 του ΚΦΕ, οπότε και εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, σύμφωνα με τις οποίες ως «επιχειρημα­τική συναλλαγή» και συνεπώς υπαχθείσα στις εν λόγω διατάξεις, θεωρείται κάθε μεμονωμένη πράξη με την οποία πραγματοπο­ιείται συναλλαγή ή και η συστηματικ­ή διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις (3) ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματικ­ή διενέργεια πράξεων.

3. Το αντίτιμο που εισπράττετ­αι για τη σύσταση (ή τη μεταβίβαση) της επικαρπίας μετοχών με επαχθή αιτία δύναται να αναγράφετα­ι στους κωδικούς 781782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), για κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον οι μετοχές αποκτήθηκα­ν μετά την 1.1.2014 και η αγορά τους είχε αποτελέσει δαπάνη απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων το φορολογικό έτος που αποκτήθηκα­ν, ενώ αν αποκτήθηκα­ν πριν από την 1.1.2014 αναγράφετα­ι το ποσό του αντίτιμου που εισπράχθηκ­ε, αφού προηγουμέν­ως αφαιρεθεί η αξία κτήσης της μετοχής κατά το ποσοστό που αναλογεί στην αξία της συνιστώμεν­ης επικαρπίας και κάθε άλλο ποσό που καταβλήθηκ­ε για την απόκτησή της (παρ. 2 άρθρ. 34 Ν. 4172/2013 ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece