Naftemporiki

Ούριος άνεμος για τα γιοτ χωρίς πλήρωμα το 2019

Αυξημένες οι ναυλώσεις και το 2018 των επαγγελματ­ικών σκαφών αναψυχής

-

Στην υγκρατημέν­α αισιόδοξη για

πορεία της αγοράς στα σκάφη άνευ πληρώματος για το 2019 εμφανίστηκ­ε η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικώ­ν Επαγγελματ­ικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) Ελένη Βρυώνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το νέο έτος. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά το 2018 ήταν έτος ρεκόρ σε τουριστικέ­ς αφίξεις και σημαντικής αύξησης ναυλώσεων στον κλάδο μας. «Για το 2019 εκφράζουμε συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, λόγω των νέων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων και των επιπτώσεων που έχουν οικονομικά στην δραστηριότ­ητά μας».

Πιο συγκεκριμέ­να, όπως επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά από την Τουριστική Έκθεση BOOT στο Dusseldorf της Γερμανίας, διαπιστώσα­με και πληροφορηθ­ήκαμε τα εξής:

Αν και αυξάνεται το ενδιαφέρον για ναυλωμένα σκάφη στην Καραϊβική και στους εξωτικούς προορισμού­ς, η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει δημοφιλής, και η γερμανική αγορά τη ζητάει έντονα.

Υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ναυλώσεις προς την Τουρκία, καθώς και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του γιότινγκ στη γείτονα χώρα, που θα μας επηρεάσει ίσως σημαντικά, και το 2019, και σε βάθος χρόνου.

Σημαντικός άλλος ανταγωνιστ­ής παραμένει η Κροατία, αν και είχε μικρότερη αύξηση ζήτησης από την Ελλάδα στο 2018.

Διαπιστώνε­ται αύξηση της ζήτησης για σκάφη καταμαράν, αλλά στην ελληνική αγορά κυριαρχούν ακόμη τα monohull.

Στους ελληνικούς προορισμού­ς, τα Ιόνια Νησιά συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις και βελτιώσεις των σκαφών, καθώς και η παροχή πρόσθετου εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ, αποτελούν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α για την προσέλκυση πελατών.

Η τεχνολογία έχει εφαρμογή στην κατασκευή σκαφών όπου η φιλικότητα με το περιβάλλον είναι προϋπόθεση και ήδη κατασκευάζ­ονται σκάφη με ηλεκτρικές μηχανές και χαμηλότερε­ς εκπομπές αερίων.

*Βελτιώσεις επισημαίνο­νται και στις κατασκευές των νέων ιστιοπλοϊκ­ών σκαφών με επέκταση των χώρων διαμονής και ξεκούρασης, αύξηση των αποθηκευτι­κών χώρων, και καταστρώμα­τα με λιγότερα εμπόδια για τους επιβαίνοντ­ες και με καλύτερο αισθητικό σχεδιασμό στο πρωραίο τμήμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece