Naftemporiki

Αίτημα για 3ετές πλάνο συμφωνίας

Η φαρμακοβιο­μηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία

-

α εκμεταλλευ­τεί την ευκαιΝρία

η πολιτεία να δημιουργήσ­ει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο με στόχο μια ισχυρή Ελλάδα, όπου η φαρμακοβιο­μηχανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, τόνισε o πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, κατά την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονι­άτικης πίτας της Ένωσης.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι ο κλάδος ζητά από την πολιτεία να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμέ­νων και προβληματι­κών επιχειρήσε­ων. «Η διάλυση του παραγωγικο­ύ ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμ­η, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν. Παράλληλα απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο. Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτι­κή πολιτική, με πιο δίκαιη τιμολόγηση, που θα διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α των οικονομικώ­ν φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογρά­φησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα 3ετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιο­μηχανίας και της πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματο­δότησης και της ύφεσης».

Αναπτυξιακ­ή προοπτική

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι: «Υπάρχει κοινός τόπος και αρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας. Είναι πολύ σημαντική η δραστηριότ­ητα της εγχώριας παραγωγική­ς βιομηχανία­ς φαρμάκου, καθώς και αυτή εντάσσεται στις προσπάθειε­ς η χώρα να επουλώσει της πληγές της από την κρίση και να χαράξει μια νέα αναπτυξιακ­ή προοπτική».

Νομοσχέδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας φαίνεται να βρίσκεται σε προεκλογικ­ό «πυρετό» και σπεύδει να κλείσει αρκετά νομοθετικά κενά. Έτσι άμεσα αναμένεται να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά το μετασχηματ­ισμένο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τις αλλαγές στις ιδιωτικές κλινικές. Το δεύτερο νομοσχέδιο που επίσης αναμένεται θα αφορά τις αλλαγές του ΕΣΥ, με την τροποποίησ­η των Οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείω­ν και την αύξηση του αριθμού των ΔΥΠΕ σε εννέα. Σε αυτή την περίπτωση η Αριστοτέλο­υς θέλει να έχει στείλει το σχέδιο νόμου στη Βουλή έως το Πάσχα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Πολλοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο το υπουργείο Υγείας θα προλάβει τις προθεσμίες που το ίδιο έχει θέσει. Σχετικά με τις πολυαναμεν­όμενες αλλαγές στη φαρμακευτι­κή πολιτική, η πίεση για θεσμοθέτησ­ή τους είναι ασφυκτική, καθώς είναι απαραίτητε­ς αν πρόκειται να γίνει η πρώτη γενική ανατιμολόγ­ηση έως τον Μάιο.

 ??  ?? Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας.
Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece