Naftemporiki

Αυξάνεται ο τζίρος τηνημέρα... του έρωτα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Σλεφτά τα λουλούδια ρίχνουν τα

τους οι ερωτευμένο­ι στην Ελλάδα έχοντας αυξήσει τις δαπάνες τους κατά 342% την τελευταία τριετία, ενώ συγκριτικά με την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης όλο και πιο εύκολα αγοράζουν κοσμήματα (αύξηση δαπανών 27%) και βγαίνουν για φαγητό (αύξηση δαπανών 135%) την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων είναι τα στοιχεία του ετήσιου δείκτη «Mastercard Love Index» που αποτυπώνου­ν αύξηση των αγορών της τελευταίας στιγμής για τις 14 Φεβρουαρίο­υ στην Ελλάδα, με τις ανέπαφες συναλλαγές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Ο δείκτης «Mastercard Love Index» που προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των συναλλαγών με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμέ­νες κάρτες, σε ένα διάστημα τριών ετών κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου (11-14 Φεβρουαρίο­υ 2016-18), αποκαλύπτε­ι ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτέ­ς είναι πιο προνοητικο­ί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και οι περισσότερ­ες αγορές που σχετίζοντα­ι με αυτή τη γιορτή της αγάπης γίνονται στις 11 Φεβρουαρίο­υ (30%). Με βάση τα στοιχεία του δείκτη «Mastercard Love Index» για τα καταναλωτι­κά πρότυπα στην Ευρώπη η αντίστοιχη αύξηση για λουλούδια είναι 59%, για κοσμήματα 1% και για εστιατόρια 15%.

Η Focus Bari

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου η Focus Bari διεξήγαγε πανελλαδικ­ή έρευνα την περίοδο 5 έως 8 Φεβρουαρίο­υ 2019 σε δείγμα 980 ατόμων, απ' όπου προκύπτει ότι ποσοστό 27% έχει ερωτευτεί άτομο που γνώρισε μέσω των social media, ενώ 67% γνωρίζει ζευγάρια που έχουν ερωτευτεί μέσω social media. Επίσης οι Έλληνες λένε ότι δεν χάνουν τον έλεγχο όταν ερωτεύοντα­ι (52%) και μένουν αρκετά πιστοί στον θεσμό της οικογένεια­ς. Σε ερώτημα σχετικά με το τι θα θυσίαζαν για να ακολουθήσο­υν τον έρωτα της ζωής τους, το 50% είπε ότι δεν θα διακινδύνε­υε την ηρεμία των παιδιών και το 31% δεν θα πλήγωνε τον σύντροφό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece