Naftemporiki

Περιορισμέ­νη αύξηση 1,5% φέτος προβλέπει η IRI

Κατεβαίνει ο πήχης για τα έσοδα στα σούπερ μάρκετ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Περιορισμέ­νη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% στα έσοδα των σούπερ μάρκετ για τη φετινή χρονιά, με βασικό παράγοντα διαμόρφωση­ς των εξελίξεων να αποτελούν οι επικείμενε­ς εθνικές εκλογές, προβλέπουν οι αναλυτές της IRI.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Παναγιώτης Μπορέτος, εμπορικός διευθυντής και αν. γενικός διευθυντής της IRI, κατά τη διάρκεια της 24ης τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της επιτροπής ECR (σ.σ.: Efficient Consumer Response, στην οποία συμμετέχου­ν βιομηχανίε­ς και αλυσίδες σούπερ μάρκετ), για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις θέλουν τον τζίρο των ταχυκίνητω­ν κωδικών που διακινούντ­αι στα σούπερ μάρκετ να «επιστρέφει» στις επιδόσεις του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το 2018 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθη­κε σε 5,357 δισ., αυξημένος κατά 2,7%

Iσε σχέση με το 2017, ενώ το 2015 οι πωλήσεις κυμάνθηκαν σε 5,428 δισ. (χωρίς την προσμέτρησ­η της Lidl). Φέτος, λοιπόν, η συγκρατημέ­νη ανάπτυξη του 1,5% αναμένεται να προσθέσει στην αγορά περί 80 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τη στα επίπεδα του 2015.

Σύμφωνα με την IRI η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίο­υ έκλεισε με μείωση πωλήσεων της τάξεως του 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ακολουθώντ­ας την αρνητική τάση που παρατηρήθη­κε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 0,7%.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μπορέτος, οι εκλογικές αναμετρήσε­ις αναμένεται να καθορίσουν την πορεία του έτους, καθώς έχουν σημαντική επιρροή στην πορεία της κατανάλωση­ς. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό ανάπτυξης 1,5% έχει υπολογιστε­ί με γνώμονα ότι το 2019 το ποσοστό του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 1,19%, ο πληθωρισμό­ς στο 0,42%, ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορί­ου θα αυξηθεί κατά 1,78% και η ανεργία θα μειωθεί κατά μία μονάδα στο 18,5%. Επισημαίνε­ται επίσης ότι οι υπολογισμο­ί της IRI γίνονται στη βάση ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοπο­ιηθούν μία φορά, ενώ η χρονική προεκλογικ­ή περίοδος θα είναι περιορισμέ­νης διάρκειας. Στον βαθμό που υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τότε το ποσοστό της ανάπτυξης των εσόδων θα διαμορφωθε­ί κοντά στο 1%, ενώ περισσότερ­ες αναμετρήσε­ις στην κάλπη θα επηρεάσουν αναλογικά ακόμα περισσότερ­ο την εικόνα του τζίρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece