Naftemporiki

Πλεόνασμα αργού το 2019 προβλέπει η ΙΕΑ

Υψηλή προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ

-

Δυσκολία να απορροφήσε­ι την ταχέως αυξανόμενη προσφορά αργού από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοε­ξαγωγικών Κρατών) θα αντιμετωπί­σει φέτος η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, παρά τη μείωση της παραγωγής από το καρτέλ και τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του.

Η IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης το 2019 -σε σχέση με την προηγούμεν­η έκθεση του Ιανουαρίου- στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Η επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης, ωστόσο, θέτει όριο στην όποια αύξηση» σύμφωνα με την IEA.

Όσον αφορά την αύξηση της προσφοράς αργού από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, ο IEA την αναθεώρησε ανοδικά στο 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2019 από 1,6 εκατ. βαρέλια. Ο οργανισμός χαμήλωσε επίσης την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου του ΟΠΕΚ, οι χώρες του οποίου έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 800.000 βαρέλια φέτος, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως το Ομάν και το Καζακστάν. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ιράν και Βενεζουέλα έχουν περιορίσει την προσφορά, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2019. Μάλιστα, η ΙΕΑ διαμήνυσε στις αγορές να μην περιμένουν ότι οι αμερικανικ­ές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλα­ς θα πυροδοτήσο­υν ράλι των τιμών στο άμεσο μέλλον. Η τιμή του μπρεντ έχει αυξηθεί 20% το 2019 σε περίπου 63 δολάρια το βαρέλι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

 ??  ?? Η IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης το 2019 στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης το 2019 στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece