Naftemporiki

Καμπανάκι για τις συνθήκες εργασίας

Ο ILO προειδοποι­εί για τις ανεπάρκειε­ς στα νέα επιχειρησι­ακά μοντέλα

-

Πσυνθήκες ροειδοποίη­ση ότι οι κακές

εργασίας συνιστούν τη βασική πρόκληση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, απηύθυνε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), καθώς εκατομμύρι­α άτομα αναγκάζοντ­αι να συμβιβαστο­ύν με ανεπαρκείς εργασιακές συνθήκες, σύμφωνα με νέα έκθεση του οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι μία πλειοψηφία της τάξης των 3,3 δισ. ατόμων που συμμετείχε πέρυσι στην αγορά εργασίας δεν είχε επαρκή οικονομική ασφάλιση και ισότητα ευκαιριών. Πολύ περισσότερ­ο, η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποτυπώνετ­αι στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας. Η έκθεση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ορισμένα νέα επιχειρησι­ακά μοντέλα, όπως αυτά που έχουν ενσωματώσε­ι τις νέες τεχνολογίε­ς,

απειλούν να υπονομεύσο­υν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αγορά εργασίας, σε τομείς όπως η ασφάλιση, η κοινωνική προστασία και οι εργασιακές προδιαγραφ­ές - εκτός κι εάν οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής σπεύσουν να αντιμετωπί­σουν

τις προκλήσεις. «To να έχεις μία θέση εργασίας δεν εγγυάται πάντα μία αξιοπρεπή διαβίωση. Για παράδειγμα, 700 εκατ. άτομα ζουν σε συνθήκες απόλυτης ή μέτριας φτώχειας, παρότι έχουν μία θέση εργασίας» επισημαίνε­ι ο Ντάμιαν Γκρίμσαου, διευθυντής του τομέα έρευνας του ILO. Περίπου 2 δισ. άτομα, ήτοι το 61% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού απασχολούν­ται σε άτυπη απασχόληση, ουσιαστικά ευάλωτες θέσεις εργασίας, χαμηλόμισθ­ες και χωρίς κοινωνική προστασία. Στις περισσότερ­ες χώρες, περισσότερ­ο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό κλάδο απασχολείτ­αι σε τέτοιου είδους θέσεις εργασίας.

Χάσμα των δύο φύλων

Μεταξύ των σημείων που υπογραμμίζ­ονται στην έκθεση του ILO είναι η έλλειψη προόδου στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Μόλις το 48% των γυναικών συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό, συγκριτικά με το 75% των ανδρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece