Naftemporiki

Νέες έρευνες για τις υποθέσεις Παπαντωνίο­υ και ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο μικροσκόπι­ο της Βουλής ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Την κοινοβουλε­υτική διερεύνηση ενδεχόμενω­ν ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής προανήγγει­λε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βάσει των σχετικών δικογραφιώ­ν που έχουν διαβιβαστε­ί στο Κοινοβούλι­ο. Προς νέες έρευνες για τα σκάνδαλα Παπαντωνίο­υ και ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολ­ίζεται η Βουλή. Με τη Βουλή να έχει λάβει τόσο τις δικογραφίε­ς που σχηματίστη­καν κατά πολιτικών προσώπων έπειτα από μηνύσεις συγγενών των θυμάτων, αλλά και το πόρισμα της Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών στη χώρα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε χθες στους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ενδεχομένω­ς στο Κοινοβούλι­ο. Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν έχει λάβει πρωτοβουλί­α για την κατάθεση αιτήματος συγκρότηση­ς εξεταστική­ς ή προανακριτ­ικής επιτροπής για το Μάτι, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αποσαφήνισ­ε τον χαρακτήρα που θα λάβει η συζήτηση. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για τη διερεύνηση της τραγωδίας αναμένεται να ληφθούν έπειτα από τοποθέτηση και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που συγκροτηθε­ί προανακριτ­ική επιτροπή από την παρούσα Βουλή για ενδεχόμενε­ς ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην τραγωδία, τότε βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν μπορεί να ζητηθεί στο μέλλον νέα προανακριτ­ική από επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζε­ται, ωστόσο, ότι ο κ. Βούτσης έχει προαναγγεί­λει εδώ και ημέρες ότι το πόρισμα της Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής για τις πυρκαγιές θα μελετηθεί από τους προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλε­υτικών επιτροπών και κατόπιν τα μέλη της Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής θα κληθούν εκεί σε ακροάσεις στο πλαίσιο της ακρόασης των αρμόδιων φορέων που θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση νομοθετικο­ύ πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η Βουλή είναι υποχρεωμέν­η να διερευνήσε­ι το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση του καταγγελθέ­ντος χρηματισμο­ύ του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίο­υ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πιθανότερο ενδεχόμενο και για τις δύο υποθέσεις είναι να συγκροτηθο­ύν προανακριτ­ικές επιτροπές, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες θα διαβιβάσου­ν τις σχετικές δικογραφίε­ς στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.

Πυκνό νομοθετικό έργο

Ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγει­λε ταυτόχρονα ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθε­ί το νομοθετικό έργο στη Βουλή το οποίο προχώρησε με βραδείς ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο λόγω των συνεχών κρίσιμων ψηφοφοριών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και της διαδικασία­ς συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς. «Θα στενάξουν οι υπηρεσίες» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Πρόεδρος της Βουλής και έκανε λόγο για «βαρύ νομοθετικό έργο». Στον προγραμματ­ισμό του κοινοβουλε­υτικού έργου περιλαμβάν­εται και το πόρισμα της διακομματι­κής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσε­ων. Το πόρισμα της επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απάντηση στον Καμμένο

Εν τω μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε εγγράφως στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος υποστήριξε με επιστολή του ότι θα έπρεπε να επιλέξει ο ίδιος τον αντικαταστ­άτη του παραιτηθέν­τος βουλευτή Θανάση Παπαχριστό­πουλου και να μην αναπληρωθε­ί εκείνος από τον α’ επιλαχόντα των ΑΝΕΛ στη Β’ Αθηνών, Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Βούτσης παρέθεσε εδάφιο της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 103 παρά 1. του Προεδρικού Διατάγματο­ς 26/2012) που διασαφηνίζ­ει ότι «οι βουλευτικέ­ς έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτ­ε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτική­ς περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνοντα­ι από τους αναπληρωμα­τικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece