Naftemporiki

Η Βόρεια Μακεδονία παίρνει επίσημα σάρκα και οστά

Η ονομασία εμφανίζετα­ι σε ιστότοπους της κυβέρνησης, πινακίδες στα σύνορα - Ακολουθούν σφραγίδες και διαβατήρια

-

κυβέρνηση Ζάεφ γνωστοΗποί­ησε

χθες ότι ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το νέο όνομα της χώρας -Βόρεια Μακεδονία- καθώς από την Τρίτη τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. «Οι δύο χώρες έστειλαν», (προ-) χθες Τρίτη, «το βράδυ μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ (Αντόνιο Γκουτέρες), με την οποία τον ενημέρωσαν για την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια.

«Ρηματικές διακοινώσε­ις» θα σταλούν «πολύ προσεχώς» στη γραμματεία του ΟΗΕ, στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμού­ς για να τους ενημερώσου­ν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η κυβέρνηση Ζάεφ άλλαξε το όνομα της χώρας στον επίσημο ιστότοπό της, όπου διαβάζει πλέον κανείς «Κυβέρνηση της Δημοκρατία­ς της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς και στον λογαριασμό της στο Twitter.

Επίσης, το νέο όνομα της χώρας αναγράφετα­ι στους επίσημους ιστότοπους και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζετα­ι πλέον στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίω­ν. Χθες το μεσημέρι επρόκειτο να τοποθετηθε­ί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστι­κή διυπουργικ­ή επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακέ­ς αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσο­υν αυτοκόλλητ­α στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατία­ς της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστ­ήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικ­ές και προξενικές αντιπροσωπ­είες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορία­ς οχημάτων εντός 4 μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσε­ι αυτοκόλλητ­α με την ένδειξη «NMK» (το αρκτικόλεξ­ο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορία­ς των οχημάτων. Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικ­ής επιτροπής, η έκδοση νέων διαβατηρίω­ν θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019.

 ??  ?? Αλλαγή οδικών πινακίδων στη Γευγελή.
Αλλαγή οδικών πινακίδων στη Γευγελή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece